Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kínai hackerek loptak indiai titkos információkat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Indiai nemzetbiztonsági információkat, a dalai láma irodájának elektronikus leveleit és más titkos digitális dokumentumokat loptak kínai hackerek - derült ki egy kanadai jelentésből.

A Torontói Egyetem informatikai szakemberei az információlopást követve kínai szerverekig, valamint csengtui felhasználókig jutottak el. Mint a szakemberek leírták, már nyolc hónapja figyelték a "Shadow Network" (árnyékhálózat) működését.

A hackerek indiai diplomáciai képviseletek számítógépeibe törtek be, többek között Kabulban és Moszkvában. A kanadaiak "titkos" és "bizalmas" minősítésű indiai nemzetbiztonsági dokumentumok ellopását is felfedezték, valamint azt is feltárták, hogy a hackerek tavaly januártól novemberig 1500 e-mailt loptak el, amelyeket a dalai láma irodájából küldtek.

A beszámolóhoz csatolt térkép alapján Ausztrálián és az Antarktiszon kívül minden földrészen találtak az ügyben érintett komputereket. Az egyik ilyen számítógép például az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottságához tartozott.

A hackerek egyebek mellett személyes banki információkhoz, személyi azonosító dokumentumok másolataihoz, jogi dokumentumokhoz és folyó bírósági ügyek információihoz is hozzájutottak - közölte a jelentés, amely azonban nem talált magyarázatot az internetes adatlopás mögötti motivációra.

Bár a beszámolóból kiderült, hogy a kínai kormány esetleges érintettségére semmiféle bizonyíték nincs, a kínai külügyminisztérium szóvivője az ügy kapcsán összehívott sajtótájékoztatón fontosnak tartotta ismételten leszögezni, hogy Kína egyértelműen elutasít mindenféle internetes adatlopást, és a törvényeivel összhangban küzdeni fog a kibernetikai bűnözés ellen. Az illetékes megjegyezte, hogy a kanadaiak hivatalosan nem keresték meg az ügyben Kínát.

Az indiai kormány egyelőre nem kommentálta a hackertámadást, ám a dalai láma irodája közölte, hogy szorosan együttműködik a kanadai szakemberekkel a hivatali gépek biztonsági rendszerének megerősítésén.

Az Information Warfare Monitor kanadai kutatócsoport - amely másokkal együtt a kedden közzétett jelentésen is dolgozott - egy éve már kiadott egy hasonló beszámolót, és az szintén olyan internetes kémtevékenységre hívta fel a figyelmet, amelynek szálai Kínába vezettek.