eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A rákkockázatot is csökkenti az új csodaszer

Egy prosztatanagyobbodás elleni szer a dülmirigyrák kialakulásának kockázatát is csökkenti - állapította meg egy tanulmány.

A dutaszterid hatóanyagú szer négy éven át tartó nemzetközi vizsgálata azt mutatja, hogy 23 százalékkal csökkentette a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozó férfiaknál a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Ez a daganattípus adja a prosztata tumorjainak többségét, növekedése megjósolhatatlan, igen sok férfi esik át miatta agresszív műtéti beavatkozáson vagy sugárterápián, amelyek következtében merevedési és vizelettartási zavarok léphetnek fel náluk.

Gerald Andriole, a St. Louis-i Washington Egyetem urológusa, a tanulmány egyik kutatója elmondta, hogy a dutaszterid csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A szer próbáit 42 országban, 250 helyszínen végezték összesen 8231, 50 és 75 év közötti férfi bevonásával, akik véletlenszerű kiválasztás után kaptak placebót vagy hatóanyagot.

Mint a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban megjelent cikk írja, a teszt kezdete után két évvel, majd újabb négy évvel később biopsziával szövetmintát vettek a férfiaktól. A dutaszterid hatóanyagot szedők 19,9 százalékánál állapítottak meg prosztatarákot, míg a placebót szedők körében 25,1 százalék volt a diagnosztizáltak aránya.

Azon férfiak körében, akik családi kórtörténetében előfordult prosztatarák, a szer 31,4 százalékkal csökkentette a betegség diagnózisának relatív kockázatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×