A hominidák és az ember közötti hiányzó láncszemet fedezték fel

InfoRádió / MTI
2010. április 6. 19:33
A hominidák (emberfélék) és az ember közötti hiányzó láncszemet találták meg Dél-Afrikában, ahol egy barlangban kétmillió éves gyermekcsontvázat fedeztek fel.

Dél-afrikai tudósok meggyőződése szerint a csontváz az ember őseinek egy korábban ismeretlen csoportjához tartozott, egy közbülső láncszemet képvisel a 4 millió évvel ezelőttől 1 millió évvel ezelőttig élt Australopithecus, valamint a Homo nembe tartozó faj, az első szerszámkészítő, a Homo habilis ("ügyes ember) között.

A majd teljes épségben fennmaradt csontvázat Lee Berger, a Witwatersrandi Egyetem professzora találta meg, amikor Johannesburg közelében az emberi nem bölcsőjeként aposztrofált Sterkfontein körzetben a barlangrendszert vizsgálta át. A fosszíliát több más töredékes csontvázzal a Malapa mészkőbarlangban fedezték fel - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

A leletet, amelyről a dél-afrikai antropológusok eddig meglehetősen keveset árultak el, csütörtökön tervezik bemutatni. A csontvázat megvizsgáló szakemberek annyit azonban elmondtak, hogy a Homo habilis jellegzetességei megtalálhatók rajta.

Phillip Tobias dél-afrikai antropológusprofesszor, aki 1964-ban egyike volt annak a három szakembernek, akik a Homo habilist a Homo nembe tartozó új fajaként azonosították, "csodálatosnak" nevezte a leletet. Mint kifejtette, a legtöbb hominidalelet csonttöredékek, esetleg néhány fog megtalálását jelenti. Egy majdnem teljes csontváz révén viszont megismerhető, hogyan néztek ki távoli őseink, mikor egyenesedtek fel és kezdtek el két lábon járni.

Amennyiben fennmaradtak a felső végtag csontjai, általuk megállapítható, hogy jobbkezesek voltak-e, s mikor váltak képessé a szerszámkészítésre.