Szegeden megkezdődhet a lézer-kutatóközpont előkészítése

InfoRádió / MTI
2010. április 2. 14:54
Szegeden egymilliárd forintos uniós támogatással kezdődhet el a lézer-kutatóközpont létrehozásának előkészítése. A szegedi, prágai és bukaresti helyszínnel létrejövő kutatóközpont egyike az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásának.

A lézerberendezés építése 2011-ben a Szegedi Tudományegyetem 10 hektáros ingatlanán, a korábbi szovjet laktanya területén kezdődhet el. A fejlesztés 245 millió eurós költségét a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból fedeznék, ennek érdekében Magyarország márciusban már benyújtotta a program módosítási kérelmét Brüsszelhez.

A tudósok által szuperlézernek is hívott berendezéssel nagyon rövid időtartamú fényimpulzusokat lehetne előállítani, amelyekkel megfigyelhetők lennének a molekulákon belüli elemi folyamatok, valamint vizsgálhatók lennének a szilárd testek felületén vagy a biológiai molekulákon belül zajló elemi események.

A berendezéseket lézeres részecskegyorsításra is lehetne használni, így a mainál lényegesen hatékonyabb sugárterápiás módszerek kidolgozására is lehetőség nyílik majd.