eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla

Nem véletlenül kapta a nevét a legendás uralkodó

Nagy Károly valóban nagy volt, magassága megközelítette a két métert - erre a megállapításra jutottak svájci, német és ausztrál kutatók az egykori frank király bal sípcsontján végzett mérések alapján.

A tudósok a legkorszerűbb eszközökkel vizsgálták meg Nagy Károly sípcsontját, majd annak hossza alapján nyolc különböző módszerrel becsülték meg, hogy milyen magas lehetett életében az uralkodó.

Egyetlen csontra alapozva természetesen nem lehet pontos meghatározást adni - ismerték el a kutatók az Economics and Human Biology című szaklapban, de becslésük szerint a király 1,84 centiméter magas volt egy olyan időszakban, amikor az átlagos magasság korábbi vizsgálatok alapján 1,69 centiméterre tehető.

A mai körülmények között Nagy Károly magassága körülbelül 1,95 centiméternek felelne meg - szögezte le a vizsgálatot irányító Frank Rühli, a zürichi egyetem múmiaprojektjének vezetője a kutatócsoport közleményében. "Akkoriban 100 emberből 98 biztosan alacsonyabb volt, mint Nagy Károly."

További vizsgálatok kimutatták, hogy "egészséges" csontról van szó: a kutatók nem akadtak komolyabb betegség jeleire. A sípcsont ugyanakkor nem túl robosztus, amiből arra lehet következtetni, hogy Nagy Károly valószínűleg inkább karcsú termetű volt - mondta Rühli. A kutatók szerint szálfa termete is hozzájárulhatott ahhoz, hogy kortársai jelentős személyiségnek tartották.

A nagy termetnek még manapság is sok előnye van. "Mostani vizsgálatok például gyakran összefüggést mutatnak a test mérete és a jövedelem között" - hangoztatta a vizsgálatban részt vevő Maciej Henneberg, az adelaide-i egyetem kutatója Ausztráliából.

I. Károly testalkata mostanáig csak történeti leírásokból volt ismert. Barátja és életrajzírója, Einhard "nagy és erős személynek" festette le, de az uralkodó hatalmának és politikai nagyságának nyomása alatt keletkezett ábrázolások torzíthatnak - írták tanulmányukban a kutatók.

Nagy Károly Kr. u. körülbelül 747 és 814 között élt, és a Nyugat egyik legjelentősebb uralkodójaként tartja számon a történetírás. Húszéves kora körül lett a Frank Birodalom királya, országa fénykorában a Pireneusoktól a Balti-tengerig és az Északi-tenger partjától egészen Rómáig terjedt. A pápa 800-ban római császárrá koronázta. 1165-ben szentté avatták.

Földi maradványai egy lepecsételt ereklyetartóban nyugszanak az aacheni dómban, a látogatók elől elzárva. A kutatók is csak a vizsgálat idejére kapták meg a néhai uralkodó bal sípcsontját.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×