eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Szenzációs lelet: megtalálták a Magyarország felett felrobbant meteor darabjait

A Magyarországon készült felvételek alapján cseh és szlovák csillagászok megtalálták a február 28-án felrobbant meteor darabjait.

A február 28-i, nagy visszhangot kiváltó tűzgömb földre hullott maradványainak megtalálását nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be szerdán - tájékoztatta az InfoRádiót Sárneczky Krisztián, a Magyar Csillagászati Egyesület Üstökös Szakcsoportjának vezetője.

Egy hónappal ezelőtt meglepő médiaérdeklődést váltott ki a február utolsó vasárnapjának estéjén a hazánk fölött látott, nappali fényességet okozó meteor.

A jelenség iránya és a hangrobbanásról érkező beszámolók alapján már akkor világossá vált, hogy az esetleg földet érő meteoritokat Szlovákiában, valahol Kassa környékén kell keresni. A beszámolók szubjektivitása, és a kevés közvetlen megfigyelés miatt azonban első pillanatban nagyon nehéznek tűnt a helyszín pontos meghatározása.

Az itthon készült és napvilágot látott két közvetlen felvétel (Telkiből és Örkényből) alapján azonban a Cseh Tudományos Akadémia munkatársai, Jiri Borovicka és Pavel Spurný be tudott határolni egy 3x6 kilométereses területet Kassa közelében, ahová leérhettek a robbanás után megmaradt törmelékek - írja a hirek.csillagaszat.hu.

A rétekkel és erdőségekkel tagolt dombvidéken március 20-án indult meg a meteoritok keresése. Cseh és szlovák csillagászok, illetve egyetemisták mellett magyar amatőr csillagászok is kezdték átfésülni a könnyen megközelíthető réteket, ahol a télen elszáradt és ledőlt fű esélyt kínált a jellemzően fekete színű meteoritok megtalálására.

Csatárláncban, egymástól 2 méterre haladva, méterről méterre vizsgálták át a mezőt, amely ideális helynek bizonyult a kutatásra. Már az első napon sikerült két meteoritot is fellelni egymás közelében. Szennyezésektől mentes, tiszta, fekete felszínük és elhelyezkedésük láttán azonnal tudták a keresők, hogy meteoritot találtak.

Az apró, néhány centiméteres kövek úgy ültek a fűcsomók tetején, hogy egyértelmű volt, csak felülről kerülhettek oda, a fű alatti talajról nem kerülhettek ilyen helyzetbe.

A kedvező időjárásnak köszönhetően a következő napokban is folytatódott a keresés. Eddig 64 meteoritot találtak, melyek össztömege 3,9 kg, a legnagyobb darab 2,2 kg-os, a legkisebb fél grammos.

A Cseh Geológiai Szolgálat előzetes vizsgálata alapján H5 típusú kondritokról, vagyis kőmeteoritokról van szó, melyek mind annak a fél-egy méter átmérőjű meteornak a maradványai, amely február 28-án lépett be légkörünkbe, ám 20-25 km magasan felrobbant és darabjaira szakadt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×