Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szenzációs lelet: megtalálták a Magyarország felett felrobbant meteor darabjait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyarországon készült felvételek alapján cseh és szlovák csillagászok megtalálták a február 28-án felrobbant meteor darabjait.

A február 28-i, nagy visszhangot kiváltó tűzgömb földre hullott maradványainak megtalálását nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be szerdán - tájékoztatta az InfoRádiót Sárneczky Krisztián, a Magyar Csillagászati Egyesület Üstökös Szakcsoportjának vezetője.

Egy hónappal ezelőtt meglepő médiaérdeklődést váltott ki a február utolsó vasárnapjának estéjén a hazánk fölött látott, nappali fényességet okozó meteor.

A jelenség iránya és a hangrobbanásról érkező beszámolók alapján már akkor világossá vált, hogy az esetleg földet érő meteoritokat Szlovákiában, valahol Kassa környékén kell keresni. A beszámolók szubjektivitása, és a kevés közvetlen megfigyelés miatt azonban első pillanatban nagyon nehéznek tűnt a helyszín pontos meghatározása.

Az itthon készült és napvilágot látott két közvetlen felvétel (Telkiből és Örkényből) alapján azonban a Cseh Tudományos Akadémia munkatársai, Jiri Borovicka és Pavel Spurný be tudott határolni egy 3x6 kilométereses területet Kassa közelében, ahová leérhettek a robbanás után megmaradt törmelékek - írja a hirek.csillagaszat.hu.

A rétekkel és erdőségekkel tagolt dombvidéken március 20-án indult meg a meteoritok keresése. Cseh és szlovák csillagászok, illetve egyetemisták mellett magyar amatőr csillagászok is kezdték átfésülni a könnyen megközelíthető réteket, ahol a télen elszáradt és ledőlt fű esélyt kínált a jellemzően fekete színű meteoritok megtalálására.

Csatárláncban, egymástól 2 méterre haladva, méterről méterre vizsgálták át a mezőt, amely ideális helynek bizonyult a kutatásra. Már az első napon sikerült két meteoritot is fellelni egymás közelében. Szennyezésektől mentes, tiszta, fekete felszínük és elhelyezkedésük láttán azonnal tudták a keresők, hogy meteoritot találtak.

Az apró, néhány centiméteres kövek úgy ültek a fűcsomók tetején, hogy egyértelmű volt, csak felülről kerülhettek oda, a fű alatti talajról nem kerülhettek ilyen helyzetbe.

A kedvező időjárásnak köszönhetően a következő napokban is folytatódott a keresés. Eddig 64 meteoritot találtak, melyek össztömege 3,9 kg, a legnagyobb darab 2,2 kg-os, a legkisebb fél grammos.

A Cseh Geológiai Szolgálat előzetes vizsgálata alapján H5 típusú kondritokról, vagyis kőmeteoritokról van szó, melyek mind annak a fél-egy méter átmérőjű meteornak a maradványai, amely február 28-án lépett be légkörünkbe, ám 20-25 km magasan felrobbant és darabjaira szakadt.