Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Figyeljünk a szülőkre - a stroke-hajlam öröklődik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Négyszeresére nő a stroke kialakulásának veszélye azoknál a 65 évükbe lépő embereknél, akiknek a szüleinél is előfordult a betegség.

Számos rizikófaktora van az agyi érkatasztrófáknak, például az agyérgörcsnek: a magas vérnyomás, az elhízás vagy a dohányzás. Ezeken a faktorokon azonban lehet változtatni, míg a családi "örökségen" nem - derül ki egy amerikai felmérésből, amely számos tanácsot fogalmazott meg az agyvérzés megelőzősére.

Meg kell ismernünk ezért a családi betegségtörténetet, méghozzá a lehető legnagyobb gondossággal. Tudni kell, hogy ezeken a faktorokon nem tudunk változtatni, ugyanakkor ezek felnagyíthatják mások hatásait - mondta Sudha Seshadri, a Bostoni Egyetem orvostudományi karának professzora.

Az egyetem egy olyan átfogó kutatást készített, amelynek során több mint 3400 gyermeket kezdtek vizsgálni, és kórtörténetüket 40 éven át követték nyomon. A résztvevők között 106 olyat találtak, akinek valamelyik szülőjénél bekövetkezett egy stroke 65 éves kora előtt. A negyven éven át tartó kutatás során 128 résztvevőnél szintén bekövetkezett az agyi érkatasztrófa.

Az eredményekből kiderült, hogy azok az emberek, akiknek a szüleinél bekövetkezett az agyvérzés, bármelyik életkorban kétszer akkora eséllyel alakulhatott ki a betegség, mint másoknál.

Az is világossá vált, hogy az apák kevésbé adták át a hajlamot, azaz ha az apának volt stroke-ja, a gyermek hajlama kisebb volt, de hogy az utód fiú-e vagy lány, az nem befolyásolta az eredményeket.

A legnagyobb számban azoknál alakult ki a betegség, akik örökölték a hajlamot, emellett más rizikófaktor is jelen volt náluk, például a magas vérnyomás, a magas vércukorszint vagy dohányoztak.

A kutatók rámutatnak: a kiküszöbölhető faktorok mellőzésére mindenkinek törekednie kell, például kerülni az elhízást, rendszeresen mozogni vagy letenni a cigarettát.