Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Saját testén belül nevelt őssejtekkel mentették meg a gyerek életét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brit és olasz orvosok áttörést jelentő műtétet hajtottak végre, amelynek során saját testén belül nevelt őssejtekkel újraépítették egy 10 éves fiú légcsövét - jelentették be a londoni Great Ormond Street gyermekkórház munkatársai.

A közel kilencórás, múlt hétfőn lezajlott műtét alatt a fiúba donortól származó légcsövet (tracheát) ültettek be, amelyet megfosztottak sejtjeitől, majd beborítottak a fiú sejtjeivel.

Az orvosok reményei szerint a következő hónapokban a fiú csontvelői őssejtjei átalakulnak tracheális sejtekké. A helyreállító orvoslás forradalmát jelentené, ha sikeresen zajlana le ez a folyamat. Az új szervet nem lökné ki a fiú immunrendszere - ami a hagyományos transzplantációk kockázata -, hiszen a sejtek saját szöveteiből származnak.

"Ez az első alkalom, hogy egy gyerek őssejtes szervkezelést kapott, és ez a leghosszabb légút, amelyet valaha kicseréltek" - mondta el Martin Birchall, a University College London regeneratív orvoslási szakértője.

A meg nem nevezett fiú olyan életveszélyt jelentő állapottal született, amelyben a légcső ürege beszűkül (trachea stenosis), nem növekszik együtt a gyerekkel. Bár korábban különböző kezeléseket kapott, novemberben jelentősen romlott állapota, ezért orvosai Paolo Macchiarini professzorhoz fordultak segítségért, aki a firenzei Careggi egyetemi kórház őssejtkutatója.

Macchiarini vezette két évvel ezelőtt Spanyolországban a 30 éves Claudia Castillo műtétjét, aki elsőként kapott őssejtekből létrehozott szervet. Esetében azonban az új szövetet a testen kívül hozták létre.

Orvosai szerint a fiú nagyon jól van, teljesen önállóan lélegzik, beszél, és elmondta, hogy könnyebb számára a légzés, mint sok éven át volt.