eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Intelligens salátaöntet menthetné meg Velencét

Új megoldást ötlöttek ki kutatók a süllyedő Velence megmentésére. Az "intelligens salátaöntet" elnevezésű anyag zsírsavakból felépülő protosejtek halmaza. A zsírsavak ideális körülmények között azok külső membránja mentén érdekes reakciókra képesek - kristályos szerkezetet is kialakíthatnak.

Martin Hanczyc dán kémikus néhány éve azt vizsgálta, hogy a protosejtek mennyire jöhettek szóba az élet előfutáraként. Jelenleg Neil Spiller és Rachel Armstrong londoni építészekkel a Future Venice Projektben (www.futurevenice.org) újfajta protosejt hasznosításán dolgozik. Ez a tengervízben oldott szén-dioxidot alakítja mészképződményekké - lényegében ugyanúgy, ahogy a természet korallzátonyokat épít. Egy mesterséges korallzátony pedig nagyobb területen oszlathatná el a régi facölöpök által viselt terhet.

A lábazatok elmerülését ez hatékonyan megakadályozná, ha a cölöpök lennének Velence egyetlen gondja. A város mesterséges szigetei azonban azért süllyednek, mert az alattuk lévő agyagtalaj is geológiai okból süllyed, míg a tengerszint emelkedik. A mesterséges velencei korallzátonynak tehát ihletőihez hasonlóan felfele kellene növekednie, hogy a várost kiemelhesse a lagúnából.

A bevetni tervezett protosejtek érzékenyen reagálnak a fényre, ezért az előállított mészkövet sötét helyeken, az épületek alatt, résekben és repedésekben raknák le, kijavítva így a kimosódás okozta károkat, kalciummal megerősítve a vén, korhadt facölöpöket - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Bár úgy tűnhet, hogy önállóan reagálnak és cselekednek, a protosejtek nem élő sejtek, se DNS-ük, se sejtszervecskéik nincsenek. Ezért eltér a szokásos biotechnológiai módszerektől, mint amilyen például az élőlények géntechnológiai módosítása. Ezeknél előreláthatatlan a környezetre gyakorolt hatás, míg a protosejtmódszer kizárja az efféle meglepetéseket. A protosejtek nem élnek, tehát önállóan szaporodni sem képesek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×