Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy egyszerű tesztből is kiderülhet, nemzőképes-e a férfi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan férfiaknak készült termékenységi tesztet hoznak forgalomba. A vizsgálat lehetővé teszi az ondósejtek számának ellenőrzését; a tesztet jelenleg vizsgálja az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága. A teszt csak iránymutatást adhat, probléma esetén feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája Andrológiai Centrumának főorvosa.

A teszt a hímivarsejtek feji részében található SP10, egy fehérje természetű antigén mennyiségét mutatja ki, és meg tudja állapítani, hogy az ondómintában mennyi a hímivarsejt-állomány - magyarázta az InfoRádiónak a vizsgálat működését Dr. Kopa Zsolt.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának Andrológiai Centrumának főorvosa elmondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatása szerint 20 millió hímivarsejt a normális mennyiség alsó értéke miliméterenként. Ha valakinél ez az új teszt a normál alatti értéket mutatja ki, akkor célszerű andrológushoz fordulnia.

A szakember azonban hangsúlyozta: ha a teszt normál eredményt jelez, akkor az nem jelenti feltétlenül azt, hogy az illető férfi megtermékenyítő képessége teljesen rendben van - vagyis ezt a teszt nem helyettesít semmilyen orvosi vizsgálatot, csak egy tájékozódásjellegű alapvizsgálatnak fele meg.

Kiemelte, hogy egy átfogó spermavizsgálat során megnézik a hímivarsejtek mennyiségét, mozgását, alaki felépítésüket, és egyéb más faktort, amelyek fontosak a nemzőképesség vonatkozásában.

Bár korábban a férfiak csak kis része fordult nemzőképességi problémával orvoshoz, Kopa Zsolt szerint ez a trend már megváltozott, mivel ma, ha a nők meddőségét vizsgálják, akkor az orvosok társuk nemzőképességéről is információt gyűjtenek.

Hanganyag: Seres Gerda