Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Google elvesztése súlyosan érintené a kínai tudományt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kínai tudósok alapvetően fontosnak tartják a Google keresőmotorját munkájukban, a megkérdezettek 84 százaléka szerint hiánya sújtaná a kutatásokat és az együttműködéseket - közölte felmérése eredményét a Nature tudományos magazin csütörtöki számában.

A Google sorsa Kínában még bizonytalan, ám a Nature által megkérdezett hétszáznál több kínai tudós többsége elmondta, hogy alapvetően fontos számára tudományos dolgozatok fellelésében, a felfedezésekről vagy kutatási programokról való tájékozódásában és a tudományos irodalom keresésében.

"A kutatás Google nélkül olyan lenne, mint az élet elektromosság nélkül" - mondta a felmérésben megkérdezett egyik tudós.

A világ legnépszerűbb keresőmotorját működtető Google januárban közölte, hogy kifinomult támadásokat leplezett le, amelyeket Gmail-szolgáltatásokat használó emberi jogi aktivisták ellen indítottak Kínából. A támadások ellenőrzése után a Google úgy döntött, a továbbiakban nem áll szándékában tolerálni a Google.cn-t, azaz a kínai keresőmotorját érintő cenzúrát, és kínai irodái bezárását is kilátásba helyezte.

A felmérésben részt vevő tudósok 84 százaléka mondta, hogy "kissé vagy jelentősen" akadályozná kutatásukat a Google elvesztése, 78 százalékuk szerint pedig hatással lenne a nemzetközi együttműködésekre.

Egy ilyen fontos kutatási eszköz elvesztése jelentősen veszélyeztetné a tudósok hatékonyságát - tette hozzá Nature-beli kommentárjában David Nicholas, londoni internetkutató.