Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A \"szuperbaktériumokkal\" is elbánik az új típusú antibiotikum

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új típusú antibiotikum kifejlesztéséről számoltak be a Science tudományos folyóiratban svájci kutatók. A hatóanyag sikerrel veheti fel a harcot a többféle szerrel szemben ellenállóvá vált \"szuperbaktériumokkal\" is.

A Zürichi Egyetem és a Polyphor elnevezésű svájci biotechnológiai vállalat munkatársai szerint a potenciális gyógyszer a Gram-negatív baktériumok ellen hatékony, az általuk okozott, sokszor életveszélyes fertőzések kezelésére lehet alkalmas.

Az új antibiotikum egy olyan fehérje működését akadályozza meg, amely egyébként létfontosságú a baktérium számára, mert külső sejtmembránja kialakításában vesz részt. A szakemberek elmondták, hogy a POL7080 jelű vegyület szelektíven öli meg a Pseudomonas aeruginosa elnevezésű baktériumot, amely gyakran okoz tüdőfertőzést.

"Nagy szükség van újabb antibiotikumokra, amelyekkel legyőzhető az egyre növekvő rezisztencia. Ha visszatekintünk a történelemben, egy új antibiotikum-osztály megtalálása olyan esemény, amelyre húszévente kerül sor" - hangsúlyozta Michael Altorfer, a kifejlesztő biotechnológiai vállalat munkatársa.

A Gram-negatív baktériumok a kórházi intenzív osztályokon előforduló fertőzések 63 százalékát okozzák. Becslések szerint a baktériumok antibiotikumokkal szemben kialakult ellenálló képessége miatt Európában évente 25 ezer, az Egyesült Államokban 19 ezer embert hal meg.

Az új szer 1-es fázisú klinikai próbái egészséges önkéntesekkel a tervek szerint a második negyedévben kezdődnek meg.