Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szellemi hanyatlás már fiatalkorban is jelentkezhet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szellemi hanyatlás már fiatalkorban, akár a lelki túlterheltség miatt is kialakulhat. Gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával jelentős javulás érhető el, ám ehhez időben orvoshoz kell fordulni. A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának pszichológusa szerint Magyarországon épp az nem jellemző, hogy időben orvoshoz mennének az emberek.

Vannak fiatal korban is jelentkező szellemi hanyatlási folyamatok. Van úgy, hogy nem tapasztalunk semmiféle elváltozást, szervi betegséget, csupán egy átlagos feledékenységről van szó - mondta az InfoRádiónak Burainé Bujtor Andrea.

A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika pszichológusa hozzátette: a fiatalkori tünetek adódhatnak a lelki megterheltségből, negatív, depresszív időszakból.

Hangsúlyozta: mindenképpen tanácsos háziorvoshoz fordulni, ahol megpróbálnak bizonyos betegségeket kiszűrni, például a pajzsmirigy-alulműködést, amely sokszor jár együtt szellemi lanyhasággal. Vannak mérőeszközök, amelyekkel a memóriát, a figyelmet, a reakcióidőt lehet vizsgálni, az eredményekből pedig kiderül, hogy szubjektív panaszról van szó, vagy valóban kognitív hanyatlásról.

Gyógyszeres kezeléssel, pszichoterápiával az estek többségében jelentős javulás érhető el - mondta a szakember, aki szerint a magyar társadalomra (és főleg a férfiakra) nem jellemző, hogy orvoshoz fordulna. Úgy véli, az egészségügyi ellátás sincs úgy megszervezve, hogy a beteg a problémájával megfelelő helyre tudjon menni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa