eur:
394.39
usd:
369.38
bux:
65721.74
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Új lehetőségek a daganatterápiában egy magyar fejlesztés révén

Néhány éven belül gyógyszer lehet a deutérium-megvonáson alapuló magyar cég készítménye, amely az elsődleges vizsgálatok szerint csökkenti a rákos sejtek számát - értesült az InfoRádió. A fejlesztést végző cég ügyvezető igazgatója azt mondta: a technika új lehetőségeket nyit a daganatterápiában.

Új irányt képvisel a daganatmegelőzésben és -gyógyításban az a készítmény, amelyet egy budapesti gyógyszerfejlesztő cég hozott létre. A termék fejlesztői - ellentétben a korábbi kutatásokkal, amelyek során a tudósok mindig egy olyan molekulát kerestek, amely blokkol egy fehérjét, így gátolva a sejtosztódást - azt vizsgálták: milyen szerepet tölthet be a vérben a deutérium, a hidrogén egy nehéz változata, amely hatszor akkora koncentrátumban található meg benne, mint a kalcium.

Ahogy Somlyai Gábor elmondta, ezzel a kérdéssel 60 éve senki sem foglalkozik, holott Szent-Györgyi Albert már a '70-es években azt mondta: a rákkutatásban a megoldást egy, a molekuláris szint alatti kutatás adhatja meg.

A kutató rámutatott: 4-5 évig is eltarthat, mire egy daganatsejtből vagy sejtcsoportból kimutatható, nagyjából 1 centis daganat lesz. A deutériumelvonás azonban már a kimutathatóság előtt képes elpusztítani a rákos sejtcsoportokat, akár néhány ezer vagy néhány tízezer sejtet.

Ez azzal bizonyítható, hogy egyes daganattípusok esetében az 50 százalékos visszaesési arány a csökkentett deutériumtartalmú víz hatására 25 százalék alá esett a megfigyeltek körében.

A cég azonban a termékét nem tudta végigvinni azon a rendkívül költséges és bonyolult engedélyeztetési folyamaton, amely a gyógyszerré minősítéshez szükséges.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×