Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új lehetőségek a daganatterápiában egy magyar fejlesztés révén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Néhány éven belül gyógyszer lehet a deutérium-megvonáson alapuló magyar cég készítménye, amely az elsődleges vizsgálatok szerint csökkenti a rákos sejtek számát - értesült az InfoRádió. A fejlesztést végző cég ügyvezető igazgatója azt mondta: a technika új lehetőségeket nyit a daganatterápiában.

Új irányt képvisel a daganatmegelőzésben és -gyógyításban az a készítmény, amelyet egy budapesti gyógyszerfejlesztő cég hozott létre. A termék fejlesztői - ellentétben a korábbi kutatásokkal, amelyek során a tudósok mindig egy olyan molekulát kerestek, amely blokkol egy fehérjét, így gátolva a sejtosztódást - azt vizsgálták: milyen szerepet tölthet be a vérben a deutérium, a hidrogén egy nehéz változata, amely hatszor akkora koncentrátumban található meg benne, mint a kalcium.

Ahogy Somlyai Gábor elmondta, ezzel a kérdéssel 60 éve senki sem foglalkozik, holott Szent-Györgyi Albert már a '70-es években azt mondta: a rákkutatásban a megoldást egy, a molekuláris szint alatti kutatás adhatja meg.

A kutató rámutatott: 4-5 évig is eltarthat, mire egy daganatsejtből vagy sejtcsoportból kimutatható, nagyjából 1 centis daganat lesz. A deutériumelvonás azonban már a kimutathatóság előtt képes elpusztítani a rákos sejtcsoportokat, akár néhány ezer vagy néhány tízezer sejtet.

Ez azzal bizonyítható, hogy egyes daganattípusok esetében az 50 százalékos visszaesési arány a csökkentett deutériumtartalmú víz hatására 25 százalék alá esett a megfigyeltek körében.

A cég azonban a termékét nem tudta végigvinni azon a rendkívül költséges és bonyolult engedélyeztetési folyamaton, amely a gyógyszerré minősítéshez szükséges.

Hanganyag: Gál Ildikó