eur:
394.28
usd:
370.33
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Tévhit, hogy a felmelegedést kizárólag az ember okozza

A Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója szerint tévhit az, hogy a globális felmelegedést kizárólag az emberek okozzák. Kordos László az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a klímaváltozás részben természetes folyamat, a változás pedig általában az evolúció része. Azt azonban elismeri, hogy a klímaváltozás felgyorsításáért az emberek is felelősek, akiknek vissza kellene fogniuk például a légszennyezést.

Kordos László - aki idén elnyerte az év ismeretterjesztő tudósa címet - rámutatott: az elmúlt 100-120 évre igaz, hogy a szénbányászat, a vaskohászat, az urbanizáció és az autózás fejlődése megnövelte a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségét, ez pedig felgyorsította a felmelegedést.

Hozzátette ugyanakkor, hogy téves azt gondolni, hogy a felmelegedést kizárólag az emberek okozzák. Manapság egy iparág épül a kibocsátás csökkentésére, a klímaváltozás megfékezésére. Aki azonban ez utóbbit hangsúlyozza, nem veszi figyelembe, hogy az evolúció is állandó változást jelent. Ez általában előreviszi az emberiséget.

Azt a szakember is fontosnak tartja, hogy ha szennyezzük a levegőt, akkor tisztítsuk is meg, azt a filozófiát azonban nem tartja helyesnek, amely a változás ellen van, és amely egy önálló iparágat hozott létre. Hangsúlyozta: a klímaváltozás még nem jelentős.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×