Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tévhit, hogy a felmelegedést kizárólag az ember okozza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója szerint tévhit az, hogy a globális felmelegedést kizárólag az emberek okozzák. Kordos László az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a klímaváltozás részben természetes folyamat, a változás pedig általában az evolúció része. Azt azonban elismeri, hogy a klímaváltozás felgyorsításáért az emberek is felelősek, akiknek vissza kellene fogniuk például a légszennyezést.

Kordos László - aki idén elnyerte az év ismeretterjesztő tudósa címet - rámutatott: az elmúlt 100-120 évre igaz, hogy a szénbányászat, a vaskohászat, az urbanizáció és az autózás fejlődése megnövelte a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségét, ez pedig felgyorsította a felmelegedést.

Hozzátette ugyanakkor, hogy téves azt gondolni, hogy a felmelegedést kizárólag az emberek okozzák. Manapság egy iparág épül a kibocsátás csökkentésére, a klímaváltozás megfékezésére. Aki azonban ez utóbbit hangsúlyozza, nem veszi figyelembe, hogy az evolúció is állandó változást jelent. Ez általában előreviszi az emberiséget.

Azt a szakember is fontosnak tartja, hogy ha szennyezzük a levegőt, akkor tisztítsuk is meg, azt a filozófiát azonban nem tartja helyesnek, amely a változás ellen van, és amely egy önálló iparágat hozott létre. Hangsúlyozta: a klímaváltozás még nem jelentős.

Hanganyag: Ignáth Márk