eur:
393.33
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Átadták a Talentum elismeréseket

Zólyomi Viktor fizikus, Lakatos Péter orvos, Demeter Tamás filozófus, és Komlovszky-Szvet Tamás szobrászművész vehette át hétfőn az Akadémián a fejenként 20 000 euróval járó Talentum Akadémiai és Művészeti Díjat.

Az elismerést, amelyet az MTA és a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány hozott létre, az idén nyolcadik alkalommal adtak át.

Az alapítvány közleménye szerint a díjat Kenyeres Sándor üzletember hozta létre azzal a céllal, hogy méltó elismerésben részesüljenek a régió kiemelkedő társadalmi hasznosságot hordozó kutatásai, amelyek a térség fejlődését, és az élet minőségének emelését szolgálják.

A 2009. évi díjat természettudomány kategóriában Zólyomi Viktor fizikus vehette át, aki a Szén nanoszerkezetek elektromos, vezetési és rezgési tulajdonságainak vizsgálata című pályázatával érdemelte ki az elismerést. A 32 éves kutató, aki jelenleg a Lancasteri Egyetem fizikai tanszékének tudományos munkatársaként dolgozik, olyan alternatív megoldásokat kutat, amelyek kiválthatják a számítástechnikai eszközökben a szilícium alapú technológiákat, azok felhasználásának ugyanis már látszanak a határai. Az egyik alternatívát a szén alapú nanotechnológiai eszközök jelentik. Ezek közül is kiemelkednek a szén nanocsövek, a nanométer átmérőjű, hatszögszerkezetű felszínnel rendelkező, hosszú cső alakú molekulák, amelyek a nanoelektronikában kiválóan hasznosíthatóak.

Élettudomány kategóriában Lakatos Péter orvos érdemelte ki az elismerést a Genetikai, szerológiai és klinikai tényezők szerepe a gyulladásos bélbetegségek patogenezisében (kórfejlődésében), jelentőségük a kórlefolyás és a terápiára adott válasz előrejelzésében című munkájával. A 34 éves orvos jelenleg a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján dolgozik. Kutatásai nem csak a bélbetegségek kialakulásának jobb megismerését segítik elő, hanem azok révén pontosabban prognosztizálható a kórlefolyás, egyes szövődmények valószínűsége, így hozzájárulnak a kezelési stratégia megválasztásához.

Demeter Tamás filozófust társadalomtudomány kategóriában díjazták Mentális fikcionalizmus című tanulmányáért. A 34 éves kutató az MTA Filozófiai Kutatóintézetének és a Miskolci Egyetem Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa. Tanulmányában úgy érvel, hogy a hétköznapokban használt pszichológiánkat nem a viselkedés magyarázatára és előrejelzésére használjuk, hanem arra, hogy olyan történeteket mondjunk el egymásról és magunkról, amelyek azzal, hogy a viselkedés mögöttes mechanizmusait pszichológiai fogalmakkal ábrázolják, érthetővé teszik azt.

A művészeti díjat Komolovszky-Szvet Tamás szobrászművésznek ítélték oda, aki a Lebegés a Művészetben című sorozattal pályázott. A 28 éves szobrászművész, aki az utóbbi hat évben a lebegés művészeti feldolgozásával foglalkozott, nagy érdeklődéssel fordul a legújabb technikai elemek kínálta lehetőségek felé. A sorozat azon a tényen alapszik, miszerint a lebegés ma már megvalósított, sőt technikailag kivitelezhető és alkalmazott jelenség, a szobrászatban való alkalmazása viszont teljesen új lehetőségeket vethet fel. "Szobraiban sokszor alkalmaz olyan elemeket, mint a fény, színek, mozgás, elektronika, amelyek hatására a környező térrel együtt, valamint a nézők bevonásával inkább installációként interpretálhatók. Lebegő szobrai egy olyan, gondosan kimért rendszerben léteznek, amelyet a tömeg, a gravitáció, a pozitív és a negatív pólusok, a vonzások és a taszítások együttese határoz meg. Megalkotásuk - a tudományos és technikai ismereteken kívül - végtelen türelmet és pontosságot, sokszor évekig tartó munkát igényel" - emeli ki a közlemény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×