eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tényleg a raptorok voltak a madarak ősei

Megkövesedett jelek alapján újabb bizonyítékkal szolgáltak német tudósok a madarak származásáról. A hannoveri és braunschweigi paleontológusok Nigériában bukkantak olyan nyomokra, amelyek egyértelműen raptoroktól erednek, és amelyek kora 161-176 millió év körül van - számolt be a braunschweigi Természettudományi Múzeum.

A megkövesedett lelet elemzése során kiderült, hogy az állat a madarak elődjének csoportjához tartozott. A lelet kora pedig szintén arra utal, hogy a raptorok voltak a madarak elődei.

A tudósok kriminalisztikai alapossággal elemezték a 120 különálló nyomot. A kutatás során felfedezték, hogy ezek legkevesebb három állattól származnak. A példányok hat és 13 kilométer per órás sebességgel haladtak át a kiszáradt iszapos területen.

A lelet alapján az egyelőre még név nélküli raptorok életnagyságú rekonstrukcióját is el tudták készíteni. A jellegzetes lenyomatokon lábanként mindössze két ujj volt, a többi két lábon járó dinoszaurusznak azonban három ujj jutott lábanként. A raptorok esetében a harmadik ujj gyilkos karommá alakult, ez futás közben nem ért a földhöz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×