Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre korábban köszönt be a tavasz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hiába az elmúlt években tapasztalt nagy hideg és évtizedek óta példátlan havazás, a kutatások azt mutatják, hogy a tavasz egyre korábban köszönt Nagy-Britanniára.

Mostanában átlagosan 11 nappal korábban tavaszodik ki a szigetországban, mint az 1970-es évek közepén - állapították meg a brit Ökológiai és Hidrológiai Központ munkatársai, miután megvizsgálták, hogyan hat évről évre az időjárás változása 726 növény- és állatfajra.

Miután a kutatók megfigyeltek közel 25 ezer, a tavasz érkezését jelző folyamatot az állatok és a növények viselkedésében és fejlődésében, arra a következtetésre jutottak, hogy a harminc évvel ezelőtt tapasztaltakhoz képest korábban kezdődik meg a reprodukicó, illetve a populáció növekedése.

A változás főként olyan, a tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlényeknél figyelhető meg, mint a növények vagy a rovarok. Ezt bizonyítja a nyugat-londoni Kew Gardens kertészeinek megfigyelése is, akik észrevették, hogy a krókuszok több mint egy héttel korábban bújnak ki a földből, bizonyos pillangók pedig akár két hónappal előbb jelennek meg, mint azelőtt.

Nagyobb állatoknál a változás nem ennyire szembetűnő: a megfigyelések szerint a kékbegyek néhány nappal korábban raknak tojást, a vadon élő birkák pedig ugyancsak előbb ellenek.

Mindent megkavarhat

A tanulmány egyik szerzője, Stephen Thackeray szerint nagyon valószínű, hogy a efféle változásokat a globális felmelegedés okozza. A szakértő figyelmeztetett: ez a későbbiekben komoly gondot okozhat, hiszen a ragadozók a hamarabb kifejlődő zsákmányt nehezebben kapják el, így gyorsan kifogyhatnak az élelemből. Így például az énekes madarak költési időszakát erőteljesen befolyásoljatja, ha a rovarok előbb érnek a fejlődési folyamatuk végére.

Az idei télre nem igaz az, amit a szakértők általánosságban felvázoltak: bár a hóvirágok már januárban szirmot bontottak a szigetországban, a százszorszépek és a krókuszok még nem virágoznak. Nem csoda, hiszen 2010 januárja volt a leghidegebb 1987 óta: az országos átlagos középhőmérséklet 1,1 Celsius-fok volt.