eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kutatók betiltanák a dohányzást a zárt terekben

A dohányzás vagy a füst passzív beszívása mellett az úgynevezett harmadfokú passzív dohányzás - amikor például olyan kanapéra ülünk, amely jelentős mennyiségű cigarettafüstöt nyelt el - szintén rákot okozhat - állapították meg egyesült államokbeli kutatók.

A Berkeley Egyetem kutatói jelentős mennyiségű méreganyagot találtak olyan bútorkárpitban, tapétában, amelyeket dohányosok lakásában gyűjtöttek be.

A szakemberek már régóta azt ajánlják a dohányosoknak, hogy a szabadban cigarettázzanak, hogy megóvják azokat, akik máskülönben passzív dohányzásra kényszerülnének. Most azonban kiderült, hogy a dohányosok magukkal hozzák a káros anyagokat, ugyanis azok a saját ruházatukban vagy bőrükben is megragadnak. Ezzel pedig szintén károsítják a környezetükben élők egészségét.

A kutatók elmondása szerint a nikotin megmarad a kárpitban, a ruházatban, a tapétában, és reakcióba lép a belső térben lévő szennyeződésekkel, a porral. Ezáltal igen veszélyes vegyületek jönnek létre, a dohány-specifikus nitrózaminok, azaz a TSNA-k (angol nevük: Tobacco-specific nitrosamine). A vegyületfajta egyike annak a mintegy hatvan rákkeltő kémiai anyagnak, amelyeket a cigaretta négyezer kémiai összetevője között találunk.

A vizsgálat készítői megállapították, hogy az ilyen környezetben élők gyakran tudtukon kívül kerülnek mérgező anyagok közelébe. Emiatt fokozottan hangsúlyozzák a dohányzás tiltását a zárt terekben.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×