Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kutatók betiltanák a dohányzást a zárt terekben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A dohányzás vagy a füst passzív beszívása mellett az úgynevezett harmadfokú passzív dohányzás - amikor például olyan kanapéra ülünk, amely jelentős mennyiségű cigarettafüstöt nyelt el - szintén rákot okozhat - állapították meg egyesült államokbeli kutatók.

A Berkeley Egyetem kutatói jelentős mennyiségű méreganyagot találtak olyan bútorkárpitban, tapétában, amelyeket dohányosok lakásában gyűjtöttek be.

A szakemberek már régóta azt ajánlják a dohányosoknak, hogy a szabadban cigarettázzanak, hogy megóvják azokat, akik máskülönben passzív dohányzásra kényszerülnének. Most azonban kiderült, hogy a dohányosok magukkal hozzák a káros anyagokat, ugyanis azok a saját ruházatukban vagy bőrükben is megragadnak. Ezzel pedig szintén károsítják a környezetükben élők egészségét.

A kutatók elmondása szerint a nikotin megmarad a kárpitban, a ruházatban, a tapétában, és reakcióba lép a belső térben lévő szennyeződésekkel, a porral. Ezáltal igen veszélyes vegyületek jönnek létre, a dohány-specifikus nitrózaminok, azaz a TSNA-k (angol nevük: Tobacco-specific nitrosamine). A vegyületfajta egyike annak a mintegy hatvan rákkeltő kémiai anyagnak, amelyeket a cigaretta négyezer kémiai összetevője között találunk.

A vizsgálat készítői megállapították, hogy az ilyen környezetben élők gyakran tudtukon kívül kerülnek mérgező anyagok közelébe. Emiatt fokozottan hangsúlyozzák a dohányzás tiltását a zárt terekben.