Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem volt egy szürke veréb a mini dinó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintha mohauk (mohawk) indiánok tolldíszét viselte volna az a két "szeplős" dinoszaurusz, amelynek megkövesedett maradványait tavaly fedezték fel Kína északkeleti részén, Liaoning tartományban. A 150 millió éve élt dinoszauruszok színpompás tollazatát amerikai tudósok térképezték fel, akik kutatásaikat a Science online kiadásában ismertették.

A tudósok a tollazatban a melanoszómákat, a pigmentsejtek plazmájában lévő hólyagocskákat vizsgálták, amelyek a melanin nevű festékanyag raktározására szolgálnak. A kutatásoknak köszönhetően kiderült, hogy az Anchiornis huxleyi névre "hallgató" dinoszaurusz testét és szárnyait sötétszürke vagy fekete tollazat borította, amelyeket a mohauk indiánokra jellemző fehér mintázat tarkított. Tarkóján vöröses-barna taréj meredezett, "orcáját" pedig ugyanilyen árnyalatú "szeplők" tarkították. A két lábon közlekedő tollas dinoszaurusz mindössze 110 grammot nyomhatott.

"Nem egy fekete varjúról vagy szürke verébről van szó, hanem egy igen színpompás teremtményről, amely napjainkban igen nagy feltűnést keltene" - vélekedett a szerzők egyike, Richard O.Prum, a Yale Egyetem ornitológusprofesszora. Szerinte a tollazat mintázata egyfajta kommunikációs eszköz lehetett a párválasztás során.

Társszerzője, Julia Clarke paleontológus, a Texasi Egyetem docense szerint az álcázásra vagy figyelemfelkeltésre szolgáló mintázat kulcsszerepet játszhatott a tollas dinoszauruszok korai evolúciós szakaszában.

Egy hete brit kutatók a Nature online kiadásában számoltak be a répavörös farktollazattal rendelkező dinoszauruszról, a Sinosauropteryxről (kínai gyíkszárnyról).