eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Melegszik a világ teteje

Tibetben négy évtized óta 2009-ben mérték a legmagasabb átlaghőmérsékletet.

A Kínához tartozó autonóm tartományban tavaly 5,9 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, ami 1,5 fokkal haladja meg a szokásos átlagot, és négy évtizede a legmagasabb - közölte a regionális klímaközpont, amelynek csütörtökön közzétett jelentése 38 mérőállomás adatait foglalta össze Tibet-szerte.

"A hőmérsékletváltozások szinte mindenütt megfigyelhetők voltak" - mutatott rá Csang Hocseng, a központ szakértője.

Részletezése szerint a tartományban mínusz 1 és plusz 13,6 fok közötti átlaghőmérsékleteket mértek, ez a szokásosnál 0,8-2,3 fokkal magasabb. A megfigyelőállomások közül 29 jelzett rekordot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az emelkedés télen és nyáron egyaránt tapasztalható volt. "A legforróbb nyári napokon a fővárosban, Lhászában 30,4 fokot rögzítettek tavaly, 1971-ben viszont csak 29,9 fokot" - közölte a szakember.

Hszikacöben a napközben mért legmagasabb hőmérséklet elérte a 32,5 fokot, ez fél fokkal haladta meg a korábbi csúcsot. Tingzsi (Dingri) járásban - ahol a Mount Everestet, a világ legmagasabb pontját célba vevő hegymászók alaptáborát szokták berendezni - a maximum hőmérséklet a korábbi rekordnál 0,7 fokkal volt magasabb, elérte a 25,8 Celsiust.

A hőmérsékletek emelkedése mellett a központ munkatársai a csapadékmennyiség legkevesebb 20 százalékos visszaesését is megfigyelték. Tibetben tavaly 363 milliméter csapadék hullott, ami 39 éve a legalacsonyabb. Az évtizedek óta legsúlyosabb szárazság a fővároson kívül több prefektúrát - köztük például Hszikacöt és Sannant - érintett a leginkább, a helyiek palackozott víz vásárlására kényszerültek.

A Tibeti-fennsík négyezer méteres átlagmagasságával a globális felmelegedés "nagyítója", mivel sokkal érzékenyebben mutatja a hőmérsékletváltozásokat. Azóta, hogy 1961-ben jegyezni kezdték a meteorológiai csúcsadatokat, a hőmérő higanyszála évtizedenként 0,32 fokkal kúszik magasabbra Tibetben. Ez jócskán meghaladja a kínai átlagot, amely 0,05 és 0,08 fokos emelkedés között mozog.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×