eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sertéstüdő ad új reményt az átültetésre váróknak

Átültethetővé válik emberekbe a sertéstüdő - hála egy ausztrál orvosi felfedezésnek. Ez új reményt adhat azok számára, akik az életmentő beavatkozásra várnak.

Sertésszerveket eddig azért nem lehetett emberbe beültetni, mert "inkompatibilisek" a vérünkkel, amely a beavatkozás után gyakorlatilag azonnal "megcsomósodott" volna, így nem tudott volna keresztüláramlani a tüdőn.

A melbourne-i St. Vincent Kórház orvosainak azonban sikerült eltávolítani a sertés DNS-éből a gal gént, és beleépíteni az emberi DNS-nek azt a darabját, amely a vérrögösödést irányítja.

A kísérlet során így képesek voltak emberi vérrel működtetni a sertéstüdőt - ezzel pedig megnyitották az utat ahhoz, hogy akár öt év múlva lehetővé váljanak az állati-emberi szervátültetések (xenotranszplantáció).

Csak Ausztráliában kétszáz ember hal meg évente, mert nem kap időben másik tüdőt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×