eur:
393.63
usd:
368.48
bux:
65924.59
2024. április 24. szerda György

Agykutatók nemzetközi kongresszusa Pécsett

Pécs ad otthont az idegtudományok művelői egyik legrangosabb idei konferenciájának, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) IBRO International Workshop 2010 címmel csütörtöktől szombatig zajló tanácskozásnak.

A PTE tájékoztatása szerint az egyetem élettani intézete és a Nemzetközi Agykutatási Szervezet (IBRO) által összehívott kongresszusra a világ 22 országból több mint 470 résztvevő érkezik, akik 4 plenáris ülés és 33 szimpózium, továbbá mintegy 240 poszterelőadás keretében mutatják be az agy és az idegrendszer működéséről, betegségeiről és azok gyógyítási lehetőségeiről szóló legújabb eredményeiket.

A szervezők fő célja a nemzetközi eszmecsere elősegítése, a tudomány jelenlegi állásának széles körű megismertetése, így az előadók között a hazai idegtudomány elismert képviselői mellett lesznek világhírű európai, egyesült államokbeli és japán tudósok is. A résztvevők negyedét egyetemi hallgatók, fiatal kutatók alkotják, akik azon túl, hogy első kézből értesülhetnek a tudományterület legújabb vívmányairól, maguk is beszámolnak elért kutatási eredményeikről.

A kongresszuson megvitatott témák között szerepelnek a különböző funkcionális képalkotó eljárások. Segítségükkel láthatóvá tehetők az emberi agy számtalan területe közül azok, amelyek egy adott feladat ellátásában vesznek részt, vagy működésük betegség, sérülés miatt károsodott. Az ilyen kutatások segíthetnek a stroke (agyérkatasztrófa) utáni gyors beavatkozások tervezéséhez és kivitelezéséhez, ezáltal nagymértékben javíthatják a betegek felépülési esélyeit.

A konferencia másik nagy témaköre az agy működésében szereplő vagy azt befolyásoló kémiai anyagok kutatása, amely az idegrendszer megbetegedéseinek egyre jobb gyógyszeres kezeléséhez nyújt alapot.

Végül szóba kerülnek azok az eredmények is, amelyek hozzásegítenek bennünket az agy legmagasabb szintű működésének, a gondolkodás és az érzelmek biológiai alapjainak megismeréséhez.

A konferencia előtti napon, szerdán nemzetközi szimpóziumon tisztelegnek az MTA pécsi akadémiai bizottságának székházában két neves magyar tudós, Buzsáki György és Somogyi Péter előtt hatvanadik születésnapjuk alkalmából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×