Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan találnak párt, ha mindegyik egyforma?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Adott hat szúnyogfaj, amelyek egyedei pontosan ugyanúgy néznek ki: vajon hogyan találják meg egymást a nemek egy fajon belül? Egy új kutatás eredménye szerint annak alapján választják ki partnerüket, hogy tökéletes harmóniában tudnak-e velük énekelni.

Az Anopheles gambiae szúnyogok hordozzák a malária élősködőt, amely több mint egymillió ember halálát okozza évente. A csoport hat faját a kutatók csupán molekuláris tesztekkel képesek megkülönböztetni egymástól. A nyugat-afrikai Burkina Fasóban az egyik faj két típusa (M és S alakja) egyszerre rajzik, egymással mégis ritkán párosodnak. Gabriella Gibson, a Sussexi Egyetem orvosi entomológusa annak járt utána, hogyan tudják egymást megkülönböztetni a változatok.

Gibson kollégáival lárvákat gyűjtött Burkina Fasóban, majd a laborban megvárták, míg kifejlődnek. Akkor hátukra rövidke drótot erősítettek, és bemutatták őket ellenkező nemű, hasonlóképpen rögzített szúnyogoknak. A párocskák egy helyben verdestek szárnyaikkal. A szárnycsapások gyorsítása és lassítása révén keletkező "zenét" mikrofon vette fel.

A szúnyogok összhangba hozták zümmögésüket, de csak akkor, ha ugyanabba a típusba tartoztak. Az összhang azt jelentette, hogy amíg a nőstény kettőt csapott szárnyaival, az alatt a hím hármat. Lábaikkal pedig egymás felé tapogatóztak közben. Ha eltérő típus egyedei kerültek egymással szembe, nem jött létre a harmónia, és a szúnyogok sem mutattak különösebb érdeklődést egymás iránt - számolt be a Science magazin hírportálja

A szúnyogok nem hallanak a zümmögés tartományában, ehelyett a csápjuk tövében elhelyezkedő úgynevezett Johnston-féle szerv érzékeli a rezgéseket. Gibson érzékeltetése szerint, ha az Anopheles gambiae két különböző típusa próbál együtt zümmögni, az olyan, mintha két ember, különböző nyelveken próbálna egymással telefonon beszélni.

A kutatás első ízben magyarázza meg, hogyan marad genetikailag elkülönülve az M és az S alak az Anopheles gambiae csoporton belül - ugyanis ez a kétalakúság a többi fajnál is előfordul.