A látszólag egyszerű rákfajta is több altípusra osztható

InfoRádió / MTI
2010. január 7. 20:00
Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tűnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban szerdán megjelent tanulmányukban.

Az eredmény azt mutatja, hogy ez a látszólag egyszerű rákfajta is számos további altípusra osztható, ami megnehezítheti a személyre szabott kezelést.

A veserák leggyakoribb formáját, a világossejtes karcinomát az esetek többségében egyetlen gén, a VHL mutációja okozza. Mégis, amikor a kutatók mintegy száz tumor minta 3500 génjének DNS-elemzését elvégezték, további géneket találtak, amelyek rákos elváltozást indítanak el a sejtekben.

A gének közül három a hisztonokat módosítja, azokat a fehérjéket, amelyek a DNS-molekula kromoszómákba csomagolását segítik, és kritikusan fontosak a sejtműködés szempontjából.

A cambridge-i Wellcome Trust Sanger Intézetének Rákgenom Programjának keretében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az újonnan megtalált génmutációk egyike sem járul hozzá öt százaléknál nagyobb arányban a veserákos esetekhez. Ahhoz azonban, hogy személyre szabott, eredményes kezelést kapjanak a páciensek, fontos tudni, hogy melyik altípusba tartozik a vese tumor.

A veserák évente 100 ezernél több embert öl meg világszerte.