eur:
393.35
usd:
368.06
bux:
65963.59
2024. április 24. szerda György

Az oroszok megmentenék a világot

A Föld felé tart az Apophis nevű aszteorida, és egyes források szerint 2029. április 13-án pénteken, mások szerint attól kezdve 2036-ig többször kerül igen közel bolygónkhoz, esetleg be is csapódhat, de a Roszkoszmosz orosz űrügynökség már foglalkozik a problémával, és hozzálátott az esetleges világvége elhárítását célzó tervek kidolgozásához.

Erről Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz elnöke szólt az Oroszország hangja rádióban szerdán, s egyben bejelentette, hogy a probléma megvitatására már össze is hívták az ügynökség kollégiumának és tudományos-műszaki tanácsának zárt ülését.

Perminov elmondta, hogy már több tervet is eljuttattak hozzá a katasztrófa megelőzésére. "Belátható időn belül építeni lehet egy olyan berendezést, amely lehetővé teszi az aszteroida pályájának módosítását, és ezzel ütközés elkerülését, úgy, hogy nagy lökést ad neki, de nem semmisíti meg, és nem tesz szükségessé nukleáris robbantást" - fejtette ki.

A Roszkoszmosz elnöke azt mondta, amint az orosz tudósok kiválasztják a lehetőségek közül a legmegfelelőbbet, felhívják a megvalósításban való részvételre a legfontosabb űrügynökségeket, köztük az amerikai NASA-t, az Európai Űrügynökséget és több mást, mivel a projekt nyilvánvalóan igen költséges lesz.

Az Apophis aszteroidát, vagyis kisbolygót 2004-ben fedezték fel. Becslések szerint átmérője mintegy 300 méter, vagyis háromszor akkora, mint az 1908-ban Szibériában a Hirosimára ledobott atombomba erejének százszorosával hatalmas pusztítást végző Tunguz meteorité volt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×