eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hamarosan megnyílik Németország első iszlám bankja

Mannheimban rövidesen megnyílik az első németországi iszlám bank. A német földön élő mohamedánok száma megközelíti a 4 milliót és jórészük szívesebben fordul a muzulmán vallási előírások alapján működő pénzintézethez, mint egy helyi bankhoz.

A németországi törökök megtakarított pénzükből az elmúlt években milliárdokat küldtek haza, ami busás nyereséget biztosított a német bankok számára. Az isztanbuli székhelyű Kuveyt Türk Bank a közelmúltban tanulmányt készített a Németországban élő iszlám hitűek beállítottságáról és ennek alapján döntött első fiókjának megnyitásáról Mannheimban.

Azért választották ezt a Rajna menti várost, mert térségében jelentős számú török él és már az új bank telepítésével is ki akarták domborítani, hogy más meggondolások alapján foglalkoznak a pénzügyekkel, mint a nyugati bankok.

A Kuveyt Türk Bank ugyanis a többi mohamedán pénzintézethez hasonlóan igazodik a muzulmán jogrendhez és szigorúan betartja Mohamed próféta tanítása alapján a kamatszedés tilalmat.

Az iszlám bankok ezért a nyugati világban szokásos pénzügyi rendszertől eltérő megoldásokat alkalmaznak, így például úgymond megajándékozzák a betéteseket, amiért a bankra bízták pénzüket.

További fontos követelmény a pénzügyi termékek eredetének "tisztasága" azaz, hogy a bankhaszon nem származik a szexuális szolgáltatásokból vagy a szerencsejátékból és a bank nem pénzel olyan társaságokat sem, amelyeket a csőd fenyeget.

A Kuveyt Türk Bank szóvivője utalt arra, hogy a mannheimi fióknyitást követően további kirendeltségek alapítását tervezik Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×