Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Caravaggio csontjait vizsgálják olasz tudósok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feltehetően a négy évszázada meghalt olasz barokk művész, Caravaggio csontjait emelték ki további vizsgálat céljából olasz tudósok Porto Ercole toscanai olasz kikötőváros temetőjének egyik sírkamrájából.

A feltáráson az olasz régészek a festő halálának körülményeire próbáltak pontosabb magyarázatot szerezni, ugyanakkor méltóbb temetkezési helyet szeretnének számára biztosítani. A maradványokat alumíniumdobozba tették, és a bolognai egyetem ravennai campusára vitték, a festő családjának más tagjaitól származó leletekkel való összehasonlítás végett.

A projekt vezetője az a Giorgio Grupponi, aki a középkor nagy olasz költőjének, Dante Alighierinek az arcát rekonstruálta korábban: az ebből a munkából eredő Dante-képmást 2007-ben mutatták be.

Caravaggio igazi neve Michelangelo Merisi volt. 1571 körül született és mozgalmas élete 1610 körül ért véget, feltehetőleg malária következtében. Úgy tudni, hogy a Porto Ercole-i temetőben temették el, majd 1956-ban exhumálták és a maradványokat a templom egyik kriptájába helyezték.

A XVI. századi festő híres volt műveinek drámai "chiaroscuro" fény- és árnyékhatásairól, amelyek jól megfigyelhetők a Bacchus, az Emmauszi vacsora és Izsák feláldozása című művein.

Expresszionista stílusát kortársai bírálták, az vallási vitát is kiváltott.

Caravaggio több műve jelenleg egy jóval későbbi, XX. századi - hozzá hasonlósan hányatott sorsú - művész, Francis Bacon alkotásai mellett tekinthetők meg a római Galleria Borghese termeiben.