Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan keletkezik az ónos eső?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ónos eső esik többfelé az országban, veszélyes jégpáncéllal bevonva az utakat. De hogyan keletkezik az ónos eső, amelyet már a legelső magyar nyelvű meteorológiai tankönyv, Berde Áron 1847-ben Kolozsvárott kiadott Légtüneménytana is említ?

Az ónos esőnek van egy kevésbé veszélyes és gyakori fajtája: télen a felhőkben a csapadék apró jégkristályok, illetve az ezekből összeállt hópelyhek formájában hull le. Ha a havazás elér egy melegebb, fagypont feletti légréteget, akkor megolvad. Ha ez a megolvadt hópehely a talajra hullik, azonnal megfagy - magyarázta az InfoRádiónak Vissy Károly meteorológus.

Az ónos eső másik fajtája jóval veszélyesebb. Ez ugyancsak a felhőből hullik hó formájában, majd elérve egy melegebb légréteget, esőcseppé alakul, majd a nulla fok alatti levegőben cseppfolyós vízzé válik, és ez lehullva a talajra, robbanásszerűen megfagy és jégpáncélt képez. Ilyen ónos eső esett kedd délelőtt többfelé az országban.

A meteorológus hozzátette: ahol nem sózták az utat vagy a járdát, ott csak az olvadás szünteti meg a jégpáncélt. Erre lesz is esély, hiszen a következő napokban jelentősen enyhül az időjárás. Az előrejelzés szerint kedd éjszakára már mindenhol csak esővel kell számolni.

Karácsonykor is esős idő várható, a hőmérséklet helyenként meghaladhatja a 12-13 fokot is.

Hanganyag: Herczeg Zsolt