Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akadémiai kutatóközpont épül tízmilliárd forintos állami támogatással

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az akadémiai, a felsőoktatási és a piaci kutatásoknak is korszerű hátteret biztosíthat a Magyar Tudományos Akadémia új, lágymányosi központjának megépítése.

Az állam 9,5 milliárd forintos támogatásából, várhatóan 2012 végére felépülő létesítmény egyebek mellett az akadémia kémiai kutatóközpontjának, enzimológiai intézetének, valamint műszaki fizikai és anyagtudományi kutatóintézetének adhat majd otthont.

Pálinkás József, az akadémia elnöke elmondta, hogy az utóbbi 20 évben nem történt ehhez fogható "beavatkozás" az akadémia kutatóintézeteinek infrastruktúrájában. A beruházás a kutatás, a fejlesztés és az innováció olyan koncentrációját hozza létre, amely a nyugat-európai nagy kutatóközpontokhoz mérhető - fűzte hozzá.

Az MTA vezetője szerint az Budapesti Műszaki Egyetem (BME) területén megvalósuló létesítmény szorosabb kapcsolatot teremt majd az akadémiai kutatások és a felsőoktatás között.

Az új kutatóközpont továbbá arra is lehetőséget nyújt, hogy egy problémát ne csak egy tudományos terület szemszögéből, hanem egyszerre, jelen esetben például a fizika, a kémia és a biológia oldaláról is meg lehessen vizsgálni - fejtette ki az akadémikus.

Varga István nemzeti, fejlesztési és gazdasági miniszter ezt megelőzően kiemelte, hogy a kormány egyebek mellett azért is támogatja a beruházást, mert az akadémia alapvető jelentőséget játszik az ország versenyképességét is növelő tudásalapú gazdaság kiépítésében.

A magyar állam az innovációs alapból finanszírozza a fejlesztést, az érintettek a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón írták alá az erről szóló szerződést.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa