Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A sarki rókák és a koalák vannak a legnagyobb veszélyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A sarki rókákat, a kérgesteknősöket, valamint a koalákat veszélyezteti leginkább az éghajlatváltozás - derül ki a Természetvédelmi Világszövetségnek (IUCN) Koppenhágában, a klímacsúcson ismertetett jelentéséből.

"Ez a jelentés ébresztő a kormányok számára, hogy határozott vállalásokat tegyenek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére" - mondta Wendy Foden, a beszámoló egyik szerzője. "Egyszerűen nincs több időnk az elnyúló politikai játszadozásokra. Komoly vállalásokra van szükségünk, méghozzá most" - tette hozzá a szakember.

Az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett 10 növény- és állatfaj között található még a beluga (fehér delfin), a bohóchal, a császárpingvin, a tegezfa (aloé), a gyűrűsfóka, a lazac, illetve az agancskorall.

A sarkvidékeken élő állatokat különösen a jég olvadása fenyegeti - mutat rá az IUCN-jelentés. A gyűrűsfókák például még északabbra szorulnak, mert csak ott találják meg a jégtáblákat, amelyek az utódok felneveléséhez kellenek. Az Antarktiszhoz kötődő császárpingvinek ugyanezzel a gonddal küszködnek a déli féltekén. A tenger jégtakarója ott is visszahúzódóban van, ez pedig megnehezíti a párzást és a kölykök felnevelését. A jég visszahúzódása miatt kevesebb a krill is, pedig a tengeri gerinctelen fontos szerepet játszik a tengeri táplálékláncban.

Az arktiszi fehér delfint kétszeresen is veszély fenyegeti: egyfelől az emberek és a hajók benyomulása miatt kevesebb zsákmányt talál, másfelől a gáz- és olajszennyezések életterét is veszélyeztetik.

A károk a trópusi vidékeken is tetten érhetők, az óceánok emelkedő hőmérséklete a korallok létét és színét fenyegeti. A korallokra a tengerek szén-dioxid általi "elsavanyodása" is veszélyt jelent.