eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A medvék mellett a kutyának is rokona lehet az óriáspanda

Kínai kutatók elkészítették az óráspanda génállományának részletes térképét, amelynek alapján nagy genetikai hasonlóság mutatható ki a panda és a kutya között.

Az idei kutatási eredményekből azt állapították meg, hogy az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) 21 pár kromoszómával rendelkezik, a genom 2,4 milliárd bázispár hosszú, génállomnya több mint 20 ezres.

A kutatók egyrészt arra a következtetésre jutottak, hogy a panda és a kutya génállománya között rendkívül nagy a hasonlóság, másrészt továbbra is támogathatónak tartják azt a nézetet, miszerint "az óriáspanda a medvefélék családjához tartozó alfaj lehet".

A kutatást a pekingi genetikai intézet sencseni kirendeltsége vezette, amelynek oroszlánrészt vállalt a panda génsorozatát vizsgáló - 2008 októberében befejeződött - tudományos projektben. Részt vett benne a kínai tudományos akadémia zoológiai intézete, a kunmingi társintézet, az óriáspanda tenyésztésével foglalkozó csengtui kutatóbázis és egy másik, kizárólag pandakutatással foglalkozó kutatóközpont.

A kutatás tudományos eredményei hozzájárulnak a fajfenntartáshoz, a betegségmegelőzéshez és az óriáspandák mesterséges szaporításukhoz - húzták alá a kutatók.

A fajt magát 1869-ben Pere Armand David francia misszionárius írta le először, aki a fekete-fehér medve nevet adta neki. 1870-ben csak csontok alapján Alphonse Milne-Edwards megállapította, hogy a faj közel áll az vörös macskamedve fajhoz, amelynek 22 pár kromoszómája van.

Az óriáspanda fellelhetőségének területe Kínában mindössze 5900 négyzetkilométer, leginkább Szecsuan, Kanszu és Sanhszi tartományok hegyvidéki területei, Délnyugat-Kína bambuszerdői. Egyes becslések szerint a vadonban élő pandák száma akár a 3000-et is elérheti, mások 1600 körülire teszik a számukat. Fogságban mintegy 200 panda él. Kínában már negyven óriáspanda-rezervátum működik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×