Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A medvék mellett a kutyának is rokona lehet az óriáspanda

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kínai kutatók elkészítették az óráspanda génállományának részletes térképét, amelynek alapján nagy genetikai hasonlóság mutatható ki a panda és a kutya között.

Az idei kutatási eredményekből azt állapították meg, hogy az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) 21 pár kromoszómával rendelkezik, a genom 2,4 milliárd bázispár hosszú, génállomnya több mint 20 ezres.

A kutatók egyrészt arra a következtetésre jutottak, hogy a panda és a kutya génállománya között rendkívül nagy a hasonlóság, másrészt továbbra is támogathatónak tartják azt a nézetet, miszerint "az óriáspanda a medvefélék családjához tartozó alfaj lehet".

A kutatást a pekingi genetikai intézet sencseni kirendeltsége vezette, amelynek oroszlánrészt vállalt a panda génsorozatát vizsgáló - 2008 októberében befejeződött - tudományos projektben. Részt vett benne a kínai tudományos akadémia zoológiai intézete, a kunmingi társintézet, az óriáspanda tenyésztésével foglalkozó csengtui kutatóbázis és egy másik, kizárólag pandakutatással foglalkozó kutatóközpont.

A kutatás tudományos eredményei hozzájárulnak a fajfenntartáshoz, a betegségmegelőzéshez és az óriáspandák mesterséges szaporításukhoz - húzták alá a kutatók.

A fajt magát 1869-ben Pere Armand David francia misszionárius írta le először, aki a fekete-fehér medve nevet adta neki. 1870-ben csak csontok alapján Alphonse Milne-Edwards megállapította, hogy a faj közel áll az vörös macskamedve fajhoz, amelynek 22 pár kromoszómája van.

Az óriáspanda fellelhetőségének területe Kínában mindössze 5900 négyzetkilométer, leginkább Szecsuan, Kanszu és Sanhszi tartományok hegyvidéki területei, Délnyugat-Kína bambuszerdői. Egyes becslések szerint a vadonban élő pandák száma akár a 3000-et is elérheti, mások 1600 körülire teszik a számukat. Fogságban mintegy 200 panda él. Kínában már negyven óriáspanda-rezervátum működik.