Inforádió

Meghallgatom Élő adás

H1N1: brit kutatók szerint a vártnál kevesebb a haláleset

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kevesebb halálos áldozattal jár az új H1N1 influenzavírus okozta nagy-britanniai járvány, mint amennyitől a szakértők korábban tartottak - áll egy csütörtökön közzétett tanulmányban, amely ugyanakkor kiemelten hangsúlyozza az oltás fontosságát.

A tekintélyes brit orvosi szakfolyóirat, a British Medical Journal internetes kiadásában megjelent becslés szerint az új influenza minden 100 ezer brit fertőzöttje közül 26 halt meg a tavasszal kezdődött járvány eddigi szakaszában, vagyis a kór halálozási rátája 0,026 százalékos.

Ez azt jelenti, hogy a H1N1-vírustörzs okozta megbetegedések halálozási aránya hozzávetőleg a tizede az 1950-es, valamint az 1960-as évtized végén kitört világjárványokénak, amelyekben a fertőzések mintegy 0,2 százaléka járt halálozással. Az 1918-19-es, "spanyolnátha" néven közismert járvány 2-3 százalékosra becsült halálozási rátájától az új influenzáé százszorosan marad el.

A becslés az Angliában november 8-ig előfordult 138 halálesetet veszi alapul.

Sir Liam Donaldson angol-walesi tiszti főorvos - a tanulmányt összeállító csoport vezetője - ugyanakkor óvott az elbizakodottságtól, mondván: az angliai halálos áldozatok kétharmada olyan kockázati csoportokba tartozott, amelyeknek tagjai jogosultak az oltásra az időközben megindult nagy-britanniai oltási kampány első fázisában.

Nagy-Britanniában október végén kezdték el a lakosság tömeges oltását, prioritási sorrendben: a várhatóan karácsonyig tartó első hullámban a legveszélyeztetettebbek jutnak hozzá a vakcinához, köztük a krónikus betegségben szenvedők és a várandós nők.

Sir Liam a vírusellenes szerek fontosságára is felhívta a figyelmet az írásban. Adatai szerint ugyanis az angliai halálos áldozatok 78 százalékának a betegség kezdetekor felírtak ilyen gyógyszereket, de közülük 76 százalék nem kezdte el e szerek szedését a tünetek jelentkezése utáni első 48 órában.