Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A repülés a legbiztonságosabb közlekedés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Repüléssel kapcsolatos balesetek miatt évente mintegy ezer ember kerül kórházba az Egyesült Államokban, a halálos áldozatok száma mindössze 750-re tehető - derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból.

A sérültek harmada a kisrepülőgépek utasaiból kerül ki, további 29 százalékot ejtőernyőzés közben éri baleset - olvasható a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem felmérésében.

Ezzel szemben az Egyesült Államokban a gépjárművekkel történt balesetekben tavaly 2,35 millió ember sérült meg, miközben a halálos áldozatok száma 37 ezer volt - olvasható az amerikai közlekedés-biztonsági hatóság (NHTSA) jelentésében.

"A felméréssel olyan értékes, korábban nem elérhető információkkal szolgálhatunk, amelyek a különböző balesetek jellegét és az ebből eredő sérülések formáját, és számát is meghatározzák" - mondta Susan Baker, az egyetem professzora.

"Mivel a balesetek jelentős része a repülőgépek áttervezésével elkerülhető, az általunk összegyűjtött adatokkal figyelembe vehetik a szükséges változtatásokat" - hangsúlyozta a professzor.

"Például a légiközlekedésben magas az alsóvégtagi csonttörések száma, ami azt sugallja hogy, szükség lenne az utasok lábai közelében elhelyezett számtalan eszköz módosítása" - magyarázta Baker.

Az Aviation, Space, and Environmental Medicine című szaklap decemberi számában megjelenő felmérés szerint a hadseregben a légi balesetek körülményeit kivizsgáló rendkívül hatékony rendszerrel szemben a polgári légi közlekedési balesetek dokumentálására nem létezik egységes szabály.