Ismeretlen mezopotámiai város romjaira bukkantak az Eufrátesz völgyében

InfoRádió / MTI
2009. november 13. 07:04
Ismeretlen mezopotámiai város romjait fedezett fel Szíriában, az Eufrátesz völgyében a spanyol archeológusok által vezetett nemzetközi régészeti expedíció.

A régészek Tell Kabr (Tall Qabr) körzetében az úgynevezett Temetődomb feltárása során találták meg a 4500 éves város romjait, amelyet egykori építészei körkörös szerkezetűre tervezték. Ez a második hasonló szerkezetű mezopotámiai település, amelyet az Eufrátesz völgyében találtak.

Korábban a helyszíntől 200 kilométerre bukkantak egy cirkuláris struktúrájú városra, s a szakemberek akkor ezt a településszerkezetet kivételnek tartották - olvasható az ANSA olasz hírügynökség hírei között.

A leletek között számtalan kerámiatárgy van, amelyek révén a szakemberek többet remélnek megtudni az ismeretlen város lakóinak mindennapi életéről. Találtak egy művészi kivitelű, szépséges pecsétnyomót, amely valószínűleg egy nemesemberé lehetett.

Vannak jelek, amelyek alapján a régészek reményei szerint megtalálhatják az ókori levéltárát is: a korabeli "dokumentumok", azaz ékírásos agyagtáblák a politikai rendszerről és diplomáciai kapcsolatokról "mesélnek" majd a kutatóknak.