Tizenöt év és eltűnnek az afrikai elefántok

Infostart
2009. október 19. 19:20
Tizenöt éven belül eltűnhetnek a vadonból az afrikai elefántok, ha nem sikerül megfékezni az orvvadászokat - figyelmeztetnek az állatvédő szervezetek. A hatalmas emlősök amúgy sem túl nagy populációja évente legalább 38 ezer egyeddel csökken.

Az afrikai elefántok számának csökkenését az évente lefoglalt elefántcsont mennyiségéből számítják ki, ezek szerint a vadonban élő 600 ezer állatból évente 38 ezerrel végeznek az orvvadászok. Ez a szám jóval meghaladja az egy esztendőben születő borjak számát; az állatvédők arra figyelmeztetnek, hogy a legnagyobb szárazföldi emlős 15 éven belül teljesen eltűnhet eredeti élőhelyéről.

Az illegális elefántcsont-kereskedelem évente 12,5 millió dollárt tesz ki, és 2006-ban 11 tonnányi agyart foglaltak le Tajvan és Japán felé tartó hajókon.

Elefántcsonttal 1989 óta tilos kereskedni, Kenya pedig azt szorgalmazza, hogy a tiltást további 20 évre hosszabbítsák meg. Az ország illetékesei amellett érvelnek, hogy az elefántvadászat engedélyezése az egész kontinensen kihalásra ítélné az állatokat, mivel az orvvadászoknak esélyt adna arra, hogy "tisztára mossák" az illegálisan megszerzett készleteiket.

A Zakouma Nemzeti Parkban az elmúlt években történtek jól példázzák, milyen sokat is ér az elefántcsont: a területen négy évvel ezelőtt még 3885 elefánt élt, ma azonban már csak 617. Az orvvadászok az embereket sem kímélik: ugyanezen időszak alatt 11 vadőrt gyilkoltak meg.

Nem csak az elefántokat tizedelik az orvvadászok: régóta ismert, hogy például a tigriseket vagy az orrszarvúakat is veszélyeztetik. Nincsenek azonban biztonságban a bőrükért legyilkolt hüllők, az uszonyukért pusztított nagy szemű rókacápák vagy a tobzoskák sem.