Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem hittek a szemüknek: víz van a Holdon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A NASA megerősítette a nemzetközi médiában napok óta kerengő hírt, hogy víz nyomait fedezték fel a Hold felszínén; a hivatalos cikk ma jelenik meg a Science tudományos magazinban. A hír nagy izgalmat keltett Indiában is, mert egy indiai szondán utazó amerikai műszerek is megerősítették a felfedezést. A cinikusok szerint viszont a NASA így akar ismét forrásokhoz jutni, mivel a Hold meghódítása már korántsem olyan izgalmas téma, mint 40 éve volt.

A Hold mégsem olyan száraz hely, mint aminek hittük. Három különböző űrszonda is vizet talált a felszínén - nem árt pontosítani: víz nyomait fedezte fel. A tudósok először nem hittek a mérési adatoknak, de a második, majd harmadik megerősítés meggyőzte őket.

Arról nincs szó, hogy tó, folyó vagy tenger lenne a Holdon, amit eddig valamiért nem találtak meg a kutatók. A víz vagy inkább nedvesség arra sem elég, hogy lehetőséget adjon az élet kialakulására.

Az AP mindezt szemléletesen úgy írta le, hogy egy két literes üdítős flakonba töltött holdi homokban, jó ha egy csepp víz van. Mindez azt jelenti, hogy a Hold továbbra is szárazabb, mint a földi sivatagok.

Két hét múlva a NASA szondája becsapódik a Hold déli sarkvidékén - mindezzel az a cél, hogy kiderítsék: valóban lehet-e a felszín alatt jég.

A nedvességet a Hold körül keringő, vagy mellette elhaladó szondák fedezték fel úgy, hogy a felszínről érkező fény frekvenciáját mérték és ebből kiszűrték a víz és a hidroxil molekula fényének frekvenciáját. Először az indiai Csandrajan-1 szonda rögzítette a jelet és a hírt nagy hitetlenkedés fogadta.

A tudósok hónapokig vitatkoztak azon, hogy mi lehet a baj. Végül a NASA Deep Impact nevű szondáját, amelyet egy üstökös tanulmányozására lőttek fel, a Hold felé térítették és az is vizet talált a felszínen. A tudósok még ekkor sem voltak biztosak a dolgukban. Megvizsgálták a most a Szaturnusz körül keringő Cassini-szonda adatait, amiket akkor rögzített, amikor 10 évvel ezelőtt elhaladt a Hold mellett.

De hogyan kerülhetett víz a Holdra? A NASA tudósai szerint vagy az égitestbe csapódó üstökösök hozták magukkal, vagy a becsapódások kiszabadították a felszín alatti vizet, vagy pedig a napszél hidrogén atomokat hoz magával, amelyek megkötik a holdi porban található oxigént.