eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Genetikai vizsgálatok igazolják az indiai kasztrendszer gyökereit

India sokszínű népességének genetikai vizsgálata azt mutatja, hogy a legtöbb ember európai és ősi dél-indiai gének elegyét hordozza, egyúttal illusztrálja az ország kasztrendszerének mély gyökereit - közölték amerikai kutatók a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az indiaiak - a finnekhez és az askenázi zsidókhoz hasonlóan - fogékonyak lehetnek a recesszív (az anya által hordozott és továbbadott) genetikai betegségekre.

David Reich, a bostoni Harvard Egyetem orvosi iskolájának kutatója és csoportja "erős bizonyítékot talált arra, hogy két ősi, genetikailag eltérő népcsoport a legtöbb ma élő indiai elődje". Az egyik népcsoport az "ősi észak-indiai", mely genetikailag közel áll a közel-keleti, közép-ázsiai és európai emberekhez, míg a másik az "ősi dél-indiai", amely jelentősen eltér az előbbiektől genetikailag.

A mai indiai emberek csaknem valamennyien ennek a két népcsoportnak a keverékei, és szinte mindannyian bizonyos genetikai mutációk kockázatát hordozzák - mondta Reich. Hozzátette, hogy érdemes alaposabban megvizsgálni, nagyobb-e olyan recesszív genetikai betegségek aránya az indiaiaknál, mint a gyógyíthatatlan cisztás fibrózis, a sarlósejtes betegség és a Tay-Sachs-kór.

Reich és kutatótársai a mintegy 6 ezerre becsült, csak csoporton belüli házasságot engedélyező indiai csoportból 25-höz tartozó emberek genetikai állományát vizsgálták. Megállapították, hogy az úgynevezett "alapító hatás" érvényesül, vagyis az emberek nagy számban származnak egy eredetileg kis számú, ősi csoporttól. A finneknél és az askenázi zsidóknál figyeltek meg eddig ilyen alapító hatást.

A külső házasságok korlátozása növeli egy csoporton belül a recesszív betegségek előfordulásának kockázatát. Ezek csak akkor bukkannak fel, ha az adott ember két példányt hordoz a mutáns génből, melynek valószínűségét növeli a csoporton belüli házasodás. Reich elmondta, hogy eddig senki nem vizsgálta és dokumentálta a recesszív betegségek nagyobb arányát Indiában, ám vélhetően százmilliós nagyságrendben érinti az ott élő embereket.

A kutatóknak az adatok alapján nem sikerült elkülöníteniük a kasztokat a törzsektől, ami azt a vélekedést támasztja alá, hogy a kasztok közvetlenül a törzsekhez hasonló szerveződésekből nőttek ki az indiai társadalom formálódása során.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×