eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kétezer éves amfiteátrumot tártak fel az izraeli Tiberiasban

Kétezer éves római amfiteátrumot tárták fel teljes egészében az izraeli Tiberiasban.

Tiberias (Teverja) város Izrael északi részén, a Kineret-tó nyugati partján. A települést Kr.u. 26-27 táján Heródes Antipasz galileai helytartó alapította, s Tiberius római császárról nevezte el.

A római kori létesítményt még 1990-ben fedezték fel, ám csupán 19 évvel később, 2009 elején kezdődtek meg a feltárások, s mostanra az amfiteátrum teljes egészében napvilágra került - olvasható a Haaretz (http://www.haaretz.com) izraeli lap online kiadásában.

Eredetileg azt feltételezték, hogy az amfiteátrum a Kr.u. II. vagy III. században épült, ám az ásatások során bebizonyosodott, hogy sokkal korábban: a grandiózus, hétezer férőhelyes amfiteátrum a Kr.u. I. század elején létesült, magának a városnak, Tiberias alapításának az idején.

"Az amfiteátrum érdekessége, hogy egy római uralom alatt álló zsidó városban épült. A lelet fényében úgy tűnik, hogy Tiberias nyitott, liberális város volt, ami nem volt egy szokványos dolog azokban az időkben" - emelte ki Valid Atras, az Izraeli Régészeti Hivatal régésze.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×