Nem vált halálosabbá a H1N1

Infostart
2009. szeptember 22. 09:20
Nem követel több halálos áldozatot az új influenza, mint korábban, az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban egyre ellenállóbbá válik a vírus.

Folyamatosan figyelik, hogyan változik az új típusú influenzát kiváltó kórokozó: a szakértők azt vizsgálják, várható-e, hogy virulensebbé válik, több halálos áldozatot követel majd - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Margaret Chan a szervezet hongkongi konferenciáján úgy fogalmazott: erre egyelőre nem látnak jeleket.

Az új influenza augusztus közepéig közel 3500 ember halálát okozta világszerte, a legtöbb áldozatot Dél- és Észak-Amerikában szedte a kór.

A betegség jelenleg általában enyhe lefolyású, a legtöbb ember orvosi segítség nélkül kigyógyul belőle, ha azonban változni kezd és netán virulensebbé válik, komoly gondokat okozhat a fejlődő országokban, ahol nem megfelelő az egészségügyi rendszer és számos más járvánnyal - HIV-fertőzéssel, maláriával, tbc-vel - is küzdenek.

Margaret Chan a WHO-konferencián beszámolt arról is, hogy a gyógyszergyárak nagy mennyiségben gyártják a H1N1 elleni vakcinát, amely a legtöbb esetben hatékony, ám néhány embernél - eddig világszerte 25-nél - az oltóanyagnak ellenálló vírust mutattak ki.