Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mini Tyrannosaurusokat fedeztek fel Kínában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új tyrannosauridát fedeztek fel Kína északkeleti részén egy ásatáson: a Raptorex erős állkapcsával, csökevényes mellső lábaival a Tyrannosaurus rex miniatűr változatára emlékeztet - közölték amerikai kutatók csütörtökön a Science tudományos szaklap online kiadásában megjelent cikkükben.

Az állat a több tonnás ragadozó elődje. A három méter hosszú, valószínűleg öt-hat éves korában elpusztult őslény megvizsgálásával Paul Serenót, a Chicagói Egyetem munkatársát bízták meg. Sereno kutatócsoportját csodálatba ejtették a csontok: bár a Raptorex kriegsteini a T-rex súlyának csak egy kilencvened részét nyomta, ugyanakkor hasonló hosszú koponyával, hajlékony, izmos futólábakkal, rövid markoló kezekkel és masszív farokkal rendelkezett.

Az állatok belső szervei közt is felfedezhető a hasonlóság: ahogy a T-rex esetében, úgy a Raptorex agyának is megnagyobbodott a szaglóhagymája (Bulbus olfactorius), vagyis a jó szaglásért felelős szerve. Az állkapocs izomzata is hasonlóképpen fejlett, a fogak száma és elhelyezkedése is megegyezik.

Ezek szerint a tyrannosauridák csoportjának jellemzői nem folyamatosan, az egyre növekvő mérettel párhuzamosan alakultak ki, hanem már több millió évvel korábban, a legkisebb elődöknél is jelen voltak.

A Raptorex több mint 125 millió évvel ezelőtt élt a Földön - a Tyrannosaurusok mintegy harminc millió évvel később jelentek meg. Az akkor már hatalmas ragadozók hat-tizenkét méter hosszúak és 2,5-6 tonnát nyomtak.