eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megtalálták a Naprendszerünkön kívüli első szilárd bolygót

Felfedezték a Naprendszerünkön kívüli első szilárd bolygót - a felfedezésről szerdán számoltak be Barcelonában a nemzetközi csillagászati konferencián.

Eddig 330, a Naprendszerünkön kívüli, úgynevezett exobolygót fedeztek fel az asztronómusok, ám ezek többsége a Neptunuszhoz hasonlatos gázóriás, amelynek tömege 17-szer nagyobb, mint a Földé. A CoRoT-7b jelű planéta az eddig felfedezett legkisebb exobolygó. Nevét a CoRoT francia csillagászati műhold után kapta, amelyet a Francia Nemzeti Űrügynökség (CNES) vezetésével, nemzetközi összefogásban megvalósuló program keretében 2006. december 27-én indítottak pályájára.

A kutatók a CoRoT-7b jelű planétát a "szuper-Föld" exobolygók kategóriájába sorolták.

"Egy tucatnyi 'szuper-Föld' exobolygó vált eddig ismertté. Ez azonban az első eset, amikor egy ilyen kicsiny bolygó esetében sikerült megállapítani a sűrűséget" - hangsúlyozták a kutatók.

A CoRoT-7b a Földtől 500 fényévnyire van. Tömege a Föld ötszöröse, átmérője pedig bolygónk másfélszerese. Ennek alapján számították ki, hogy szilárd a bolygó felülete, sűrűsége pedig a Földéhez hasonlatos.

A planéta a központi csillaga körül "mindössze" 2,5 millió kilométerre kering, mégpedig elképesztő sebességgel, óránként 750 ezer kilométert téve meg, s 20 óra alatt kerülve meg a napját. Összehasonlításként a Merkúr, a Naphoz legközelebbi nagybolygó 88 nap alatt kerüli meg központi csillagunkat.

A CoRoT-7b felületén a napjához való közelség miatt a hőmérséklet 1000-1500 Celsius fok, vagyis semmiféle életformára nem lehet számítani. "Ez a bolygó az eddig felfedezettek között a leginkább Föld-szerű, csak egy kissé forró, túl közel van a napjához. Ez egy lávabolygó" - magyarázta Artie Hartzes, a németországi Türingiai obszervatórium igazgatója, aki részese volt a felfedezésnek.

A felfedezésről korábban már az Astronomy and Astrophysics cím szaklapban is megjelentek részletek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×