Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vulkánkitörések és cunamik fenyegetik Európát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Cunamik Nagy-Britanniában, óriási lavinák az Alpokban, vulkánkitörések Németországban - a világ vezető geológusai szerint többek között ehhez hasonló természeti katasztrófák várnak ránk, ha a globális hőmérséklet tovább emelkedik.

A University College London (UCL) háromnapos konferenciáján a tudósok az szemléltetik, hogy a földkéregben történő változások milyen váratlan természeti eseményeket idéznek elő. A kutatók a múlt tanulságait végiggondolva azt állítják, hogy a drámai klímaváltozásokat eddig fokozott geológiai aktivitások jellemezték.

Példaként emlegetik a tízezer évvel ezelőtti jégkorszak végét, amikor az olvadó jég és az emelkedő tengerszint jelentős vulkáni tevékenységet idézett elő.

Bill McGuire, az UCL Benfield Hazard Kutatóközpontjának vezetője arra figyelmeztetett, hogy a Föld jövője sok veszélyt rejt. Jóslata szerint a hőmérséklet drasztikus változását heves vulkanikus reakciók követik, amelyek egyetlen pozitívuma, hogy olyan gázok is kerülnek a légkörbe, amelyek lehűlést eredményeznek, igaz, csak ideiglenesen. "Csökkentenünk kell a káros anyagok kibocsátását, mert nem várhatunk addig, amíg kitörnek a vulkánok" - figyelmeztetett a professzor.

A geológusok különösen aggódnak a metánhidrát mezők miatt, amelyek több száz méter vastagon találhatók a tengerek mélyén, a sarkköri jégben, a tundra fagyott talajában. Ahogyan az emelkedő hőmérséklet hatására olvadnak a jégtakarók, a metánhidrátból metán szabadulhat fel, amely 25-ször erősebb üvegházhatást okozó gáz, mint a szén-dioxid, és az atmoszférába kerülve jelentősen felgyorsíthatja a klímaváltozást.

Más szakértők az olvadó és széteső gleccserek következményeire figyelmeztetnek, ugyanis a folyamat földrengésekhez vezethet, amelyek cunamikat okozhatnak. A szökőár legfőképp Chilét, Új-Zélandot és Kanadát fenyegeti, de akár a brit partokat is elérheti.

A londoni geológus esemény az utolsó azon tudományos tanácskozássorozat között, amelyet a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt szerveztek.