Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kapcsolat a mellrák és a szülés között?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagyobb eséllyel alakul ki a mellrák egyik formája azoknál a nőknél, akik röviddel azután, hogy megszülték első gyermeküket, újabb babát vállalnak - derül ki egy finn kutatásból. Az orvosok szerint még sincs ok aggodalomra.

Jelentősen megnő az esélye az invazív ductális mellrák kialakulására azoknál a nőknél, akik öt vagy több gyereket hoznak a világra, és az első baba után egy éven belül szülik meg a másodikat is - derült ki egy 30 ezer nő vizsgálati eredményeinek felhasználásával készült finn kutatásból.

A pontos eredmény szerint a daganatos betegség megjelenésének esélye 5,2-szer nagyobb volt, mint azoknál a nőknél, akik több mint egy év után szültek újra - áll a British Journal of Cancer című orvosi szaklapban megjelent, a kutatás eredményeit ismertető cikkben.

Az orvosok nem tudják, miért vannak nagyobb veszélyben a második gyermeküket röviddel az első után világra hozó nők, de gyanítják, hogy a jelenség a hormonokkal lehet összefüggésben. A veszélyt növelheti a túlsúlyosság, vagy az, hogy az anya szoptatja-e a babát vagy sem - vélekednek.

A rákkutatást támogató Cancer Research UK munkatársa, Josephine Querido szerint a nőknek mégsem kell aggódniuk, mivel a finn kutatás eredményei nem minden kétséget kizáróak. "A kutatók egy speciális csoportot vizsgáltak, olyan 50 év alattiakat, akiknek egy bizonyos típusú rákjuk volt és legalább öt gyereket szültek. Az ilyen kutatásoknál, ha a csoportokat még kisebb alcsoportokra bontják, valószínű, hogy pozitív eredményt mutatatnak ki csupán véletlenségből is" - magyarázta.

Hozzátette ugyanakkor: ha bárki elváltozást észlel a testén, a melleiben, keresse fel az orvosát és vegyen részt a megfelelő szűrővizsgálatokon.