Alulról olvadnak Grönland gleccserei

Infostart
2009. szeptember 14. 10:50
Gyorsuló ütemben olvadnak Grönland gleccserei a parthoz egyre közelebb hatoló meleg tengeráramlatok miatt - mutatták ki kutatók nemrég.

"A meleg áramlatok korábban is a partok közelében húzódtak, az újdonság az, hogy most már elérik a parti gleccsereket is" - közölte Iris Menn, a Greenpeace szakértője, aki az Arctic Sunrise (Sarki napkelte) nevű hajó fedélzetén többhetes expedíción vett rész Grönland partjainál.

Az út során kiderült, hogy a sziget keleti partvidékén három gleccser is olvadásnak indult, mivel nyelvüket 0,5-3 Celsius fokos tengervíz határolja.

Ezek közül az egyik helyzete különösen aggasztó - figyelmeztetett Menn. - A jégár 80 kilométer szélességű főága a tengerbe ér, s ha ez a gleccsernyelv instabillá válik és letörik az olvadás miatt, az egész mögötte lévő jégtömeg utána zúdulhat.

A kutatók most azt próbálják igazolni, hogy fennáll-e összefüggés a grönlandi jégtakaró gyorsuló olvadása és az észak-atlanti áramlatok melegedése között. Számítások azt mutatják, hogy az "alulról", tehát a tenger felmelegedése miatti olvadás tízszer vagy akár húszszor is erősebb lehet, mint a légköri okok miatt bekövetkező.