eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mégis él a kihaltnak hitt teknős

A kihaltnak vélt lapos partiteknős (Heosemys depressa) öt egyedét fedezték fel amerikai kutatók a hüllő természetes élőhelyén, Mianmar elhagyatott vidékén.

Az alig 30 centiméteres Heosemys depressa - amelynek barna páncélját fekete pettyek tarkítják - utolsó ismert példányát 1908-ban a brit hadsereg egy tisztje ejtette foglyul. Ezután majd' egy évszázadig úgy vélték, hogy a lapos partiteknős természetes élőhelyein többé nem fordul elő, míg 1994-ben fel nem tűnt az ázsiai élelmiszerpiacokon.

Más ázsiai teknősfajtákhoz hasonlatosan a Heosemys depressát is részben a húsáért, részben orvosi célzattal vadászták-vadásszák, a kihalás szélére sodorva a hüllőket.

A lapos partiteknős csupán néhány egyedét tartják állatkertekben, ám a fogságban nehezen szaporodnak. A Heosemys depressa egyedei ugyanis évente csupán egyszer párosodnak, a kicsinyek 100 nap múlva kelnek ki a tojásból.

Steven Platt, a texasi Sul Ross Állami Egyetem kutatója a New York-i Wildlife Conservation Society (WCS) természetvédő szervezet munkatársaival közösen május 31-én egy mianmari elefántrezervátumban találtak rá a ritka teknős első példányára.

A rezervátumot bambuszerdők borítják, amelyeken keresztül csupán az elefántok által tört csapások vezetnek. A kutatók májusi expedíciójuk során egyaránt megszenvedték a trópusi esőket, ahogy a piócák támadásait is, ám minden megpróbáltatásukról megfeledkeztek az aprócska hüllő láttán.

Steven Platt és a New York-i székhelyű természetvédelmi szövetség ajánlása szerint őrizni kellene az elefántrezervátumba vezető utakat, hogy megakadályozzák az orvvadászok bejutását. Ugyanakkor terveket kellene kidolgozni a lapos partiteknős megóvása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×