eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Áttörés a súlyos immunbetegség kezelésében

Biztonságosabbá tehető a csontvelő-átültetés, így megmenthetők azok a gyermekek, akiknek az immunrendszere genetikai rendellenesség miatt nem működik megfelelően.

Egy londoni kutatócsapat egy új eljárást dolgozott ki a csontvelő-átültetésre, amely szinte teljesen kiiktatja a kemoterápia szükségességét.

Az orvosok úgynevezett antitesteket használnak, hogy "kitakarítsák" a páciens csontvelőjét, és helyet csináljanak a beültetett őssejteknek. Az eljárás csökkenti a kilökődés kockázatát és a mellékhatásokat is.

A kemoterápiának mind rövidtávon, mind hosszútávon vannak következményei. Hajhullást okoz, de ami ennél károsabb, roncsol bizonyos szerveket. Eddig mégis szinte elengedhetetlennek tartották a csontvelő-átültetések mellett, mert ezzel az eljárással "ölték" meg és takarították ki a szervezetből az orvosok a beteg sejteket.

A súlyos állapotban lévő gyermekeknél azonban ez sem segíthetett, mert nem bírták volna ki a terápiát. Bár a kemoterápiás eljárások sokat fejlődtek az évek során, bizonyos betegcsoportoknál, például a csecsemőknél egyáltalán nem alkalmazhatták az orvosok.

A Great Ormond Street Hospital kutatói kidolgoztak egy olyan eljárást, amely antitesteket felhasználva támadja meg a vér és a csontvelő beteg sejtjeit, eközben más szöveteket nem károsít.

A Persis Amrolia által vezetett kutatócsoport 16 páciensnél alkalmazta az eljárást, közülük 13-nál mondható ki egyértelműen, hogy sikeresen. Ráadásul a felépülésük sokkal gyorsabb volt, mint azoknak, akiket a hagyományos eljárással gyógyítanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×