A génterápia nem csoda, de a gyógyítás jövőjét jelenti

Infostart
2009. augusztus 14. 05:50
Amerikai kutatók csodaként számoltak be a napokban arról, hogy a fiatalon teljes vakságot okozó Leber-betegség génterápiával hatásosan kezelhető. Az InfoRádió által megkérdezett szemész professzor azonban úgy véli: bár a jövő valóban a génterápiáé, a már elsorvadt látóidegeket ezzel a módszerrel sem lehet gyógyítani.

Ez nem csodaszer, de a jövő útja ez lehet - így kommentálta az InfoRádió által megkérdezett szemész professzor azt az amerikai kutatást, amelyből kiderült: néhány Leber-betegségben szenvedő látása a génterápiás kezelés után valamelyest visszatért.

Az öröklődő betegség kétoldali látóideg sorvadást és elhalást eredményez. Süveges Ildikó elmondta: a génterápia lényege, hogy a rossz génben kicserélik azokat a fehérjéket, amelyek a betegséget okozzák. Ez azonban nem olyan egyszerű, pláne akkor, ha a látóideg már elhalt - mondta a szakember, aki mint fogalmazott: halott embert sem lehet feltámasztani, így elhalt sejteket, szöveteket, idegrostokat sem lehet újra működésre bírni.

A szemész úgy véli: a génterápia azért lehetett sikeres az amerikai vizsgálatban, mert valószínűleg a betegeknél valamennyi idegrost működőképessége megmaradt.

Ennek ellenére úgy látja, hogy a génterápia lehet a jövő útja, és már volt olyan állatkísérlet Németországban, amely sikeresnek bizonyult - de szerinte még messze vagyunk az emberi terápiás alkalmazástól.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást