A génektől függ, mennyi alvásra van szükségünk

Infostart
2009. augusztus 14. 11:20
Nem annyira a fáradtságtól és a kényelmes ágytól, hanem egy génmutációtól függ, mennyi alvásra van szüksége az embernek - állapították meg amerikai kutatók, akik azonosították azt a gént, amelyik meghatározza a szervezet számára optimális alvási időt.

A Kaliforniai Egyetem kutatói Ying Hui Fu vezetésével azonosították azt a gént, amely szabályozza a szervezet számára optimális alvási időt. Ezzel magyarázatot találtak arra a kérdésre, miért egyesek miért ébrednek teljesen kipihenten és frissen hat órai alvás után, míg mások olyanok ilyenkor, mint a járkáló hulla.

A Science című szaklapban a kutatók beszámoltak egy anyáról és a lányáról, akik világ életükben mindössze hat órát aludtak - vagyis jóval kevesebbet az orvosok szerint szükségesnek tartott nyolc és fél óránál. Mégis mindketten mindig frissen és tettre készen ébrednek.

A kutatók vért vettek tőlük, és a vizsgálat során azonosítottak egy mutációt a DEC2-es génen, amelyről már korábban , tudták, hogy a "napi biológiai órát (az úgynevezett cirkadián ritmust) szabályozza. A génmutációt ezután tesztelték egereken és gyümölcslegyeken, és az állatok még késő éjszaka is igen aktívak lettek és a szokásosnál jóval kevesebbet aludtak.

Azt azonban még nem tudják, hogy a génmutáció csak az alvásidőre van-e hatással vagy álmatlanságra is.