Évente hatezer bangladesi hal meg kígyómarás miatt

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 10. 11:18
Mintegy 700 ezer embert mar meg kígyó évente Bangladesben, akik közül hatezren meghalnak, részben az orvosi ellátás szegényessége miatt. A nem természetes halálokok közül ezzel a kígyómarás a második helyen áll - tette közzé egy tanulmányban az ország egészségügyi minisztériuma.

A legtöbb eset az esős évszakban, május és október között történik, amikor a kígyókat kiönti a víz természetes környezetükből - mondta Azizar Rahman, az illetékes kormányhivatal vezetője.

A legtöbb nem természetes halált a fulladás okozza a 350 folyóval szétszelt Bangladesben. A 150 milliós országban ötven kígyófaj él, köztük a királykobra (Ophiophagus hannah) és a Bungar-félék (krait).

A nyolc helyi és külföldi szakértő a vizsgálat során megállapította, hogy a kígyómarás áldozatainak 29 százaléka éjszaka sétálva szenvedi el a balesetet, 24 százaléka a földeken dolgozva, 15 százaléka pedig álmában. A sötét, kivilágítatlan területeken nehéz észrevenni a kígyókat.

A tanulmány szerint az áldozatoknak csak 3 százaléka kap megfelelő kórházi vagy szaksegítséget, a többieket sarlatánok vagy falusi gyógyítók látják el.